Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/Nova.rs

Poljoprivredna udruženja prihvatila su ponudu Vlade Srbije i od 19 časova večeras blokade bi trebalo da budu završene, rekao je za portal Nova.rs Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

„Udruženja su se većinskom odlukom dogovorila da prihvate tu ponudu Vlade Srbije“, rekao je Kleut za naš portal.

On je istakao da bi od večeras od 19 časova blokade poljoprivrednika trebalo da budu zvanično završene.

Kleut je za portal Nova.rs otkrio i detalje dogovora poljoprivrednika i Vlade Srbije.

Što se tiče ratarstva, Kleut je naveo da su se dogovorili da se ove godine izvrši doplata subvencija po hektaru obradive zemlje, odnosno da se podignu na 18.000 u odnosu na ranijih 9.000 dinara.

„Dogovorili smo da se ove godine plati samo pola naknade za odvodnjavanje, a da se od sledeće godine ta obaveza naplate odvodnjavanja poljoprivrednicima ukine“, rekao je Kleut.

On je istakao i da je dogovoreno da se od 1. januara 2024. godine u agrarni budžet Srbije uvrsti „plavi dizel“, odnosno regresirano gorivo za poljoprivrednike.

Inače, da blokada neće biti potvrdio je za beogradske medije i predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić.

Kako su beogradski mediji preneli, danas posle podne poljoprivrednici su u Pančevu odblokirali oba puta ka Beogradu, a završena je i blokada puteva u Kraljevu, osim u Adranima na Ibarskoj magistrali na putu Čačak–Kraljevo, gde će blokade ostati do 20 sati.

Mediji su naveli i da je nešto posle 15 časova završena i blokada u Mrčajevcima.

Podsetimo, predstavnici poljoprivrednika ranije danas su u Vladi Srbije razgovarali više od pet sati sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim.

Inače, poljoprivredni proizvođači tražili su na blokadama da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine, odnosno ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Oni su tražili i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, a da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima za države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Tražili su i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om, 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture. Zahtev poljoprivrednika bio je i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

BONUS VIDEO – Ministarka poljoprivrede izviždana na 90. Sajmu poljoprivrede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare