Klinika za endokrinologiju vs Klinički centar Srbije Foto:Nova.rs

Srpsko zdravstvo je najistinitija slika srpske države - od sjaja i našminkanog glamura do bede i oronulosti. Prizori koji kao da potiču iz dve različite države i univerzuma. Pacijenti koji zađu u novu zgradu Kliničkog centra pred sobom vide novo, uredno, udobno i svetski opremljeno, a oni koji tumaraju hodnicima Klinike za endokrinologiju, koja je udaljena samo nekoliko stotina metara, vide potpuno drugačiju sliku - oronule zidove i kadrove koji podsećaju na scenografiju za snimanje nekih horor filmova, a ne zdravstvenu ustanovu.

U martu ove godine prvi pacijenti ušli su u zgradu novog Kliničkog centa. Tamo sve podseća na one najuređenije i najmodernije bolnice koje gledamo u američkim serijama. Dvokrevetne sobe sa kupatilom i TV-om. Sve blista i cakli se.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Samo nekoliko minuta odatle nalazi se Klinika za endokrinologiju, bolesti metabolizma i dijabetes čekaju vas potpuno drugačiji kadrovi.Duž prijemnog odeljena prostiru se hodnici oronulih zidova, puni pukotina. Na takve prizore, su na žolst navikli pacijenti u bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije.

Klinika za endokrinologiju Foto:Nova.rs
Endokrinologija Kliničkog centra Srbije Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Nova zgrada Kliničkog centra još nije potpuno završena. Ipak, ono što je gotovo i uslovi u kojima se pacijenti tamo leče, trebalo bi da bude standard i koji će imati svi pacijenti u Srbiji, u bilo kojoj klinici ili gradu.

Bonus video: Novi klinički centar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare