Foto: Printscreen; Rade Panić

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, izjavio je u jutarnjem programu "Probudi se" na TV Nova S da se opravdano sumnja da Krizni štab i dalje ne raspolaže podacima sa kojima bi morao da raspolaže da bi donosio validne odluke. On je naveo da ima kao informaciju da se kao mogući datum za uvođenje vanrendog stanja pominje 1. oktobar.

On je naveo da smo se više puta uverili da članovi Kriznog štaba nemaju kvalitetne informaicje, a daleko od toga da su potpune.

„Imate sada javljanje koji je broj novoobolelih i preminulih, koji ničim ne bi mogao da ukazuje da profesor Tiodorović pre sedam dana i dr Kon pre tri dana najave moguće vanredno stanje. Ono što mi imamo kao informaciju da se kao datum pominje 1. oktobar. Recite mi da li trenutna situacija na osnovu onog što Krizni štab izveštava ima ikakve veze sa tim da za pet dana možemo da imamo vanredno stanje. Dakle, opravdano sumnjamo da i dalje Krizni štab ne raspolaže podacima sa kojima bi morao da raspolaže da bi donosio validne odluke, što se tiče struke, koje su to mere koje treba da se sprovode“, rekao je Panić.

On je izjavio da ako za pet do 10 dana najavljuju vanredno stanje, onda brojke koje javljaju sigurno nisu tačne.

Panić je naveo da kada je reč o smenama načelnika na VMA i zaposlenih u Leskovcu da je reč o vrsti osvete, ogromnom pristisku i progonu onih koji su se usudili da kažu da se nešto ne radi dobro u toku ove epidemije.

„Progon je svuda i nije bezazlen“

„Spisak iz Leskovca govori da neko ima na umu ko su ti ljudi sa integritetom i koji su spremni da ukažu ona nešto što nije dobro. Istu takvu situaciju imamo u Užicu, imamo smenu načelnika u Pazaru.. Svuda se to dešava. Dokaz da neko planira vanrendo stanje je i to što je prošle nedelje prošao jedan dokument koji kaže koji su to lekari koji su spremni da dobrovoljno idu u kovid jedinice u sledećem periodu. Nekada u Kraljevu bilo 80 odsto njih koji su bili spremni, ovog puta sam potpisao samo ja. Ja se već tri puta javljam, ali nisam, kako kaže v.d. direktor Sazdanović, politički podoban, jer ću ja sve što ono tamo budem video, preneti javnosti. To je moja obaveza po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti“, rekao je Panić.

On je naveo da će ovog puta morati da daju rešenja, a da bi uveli radnu obavezu neophodno je uvođenje vanrednog stanja.

„Da se jasno ogradim, pošto me optužuju da sam za uvođenje vanrednog stanja. Apsolutno sam protiv zaključavanja, maltretiranja… Nema radne obaveze  i slanja lekara i radnika u centre udaljene preko 50 kilometara, ako ne važi vanrendo stanje“, istakao je Panić.

On je izjavio da se javlja mnogo kolega koje trpe pritiske zbog potpisa Ujedinjeni protiv kovida.

„Progon je svuda i nije bezazlen. Preti se otakzima. KBC Zvezdara je napustilo tri anesteziologa u proteklom periodu, dva neurologa, dvoje kolega u Subotici. Pod ogromnim su pritiscima, prisiljeni često da rade bez opreme“, naveo je predsednik Sindikata lekara i farmaceta.

On je rekao da po njegovom mišljenju vakcinu nećemo imati sigurno do kraja sledeće godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare