Foto: Nova.rs, TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Agonija je konačno gotova! Otišla je! Kad smo počeli da gubimo nadu da će ikada biti smenjena, i kada se većina nas pripremila da zauvek napusti bolnicu, stigla je vest koja nas je zadržala na ovom poslu i sa našim pacijentima i donela rasterećenje i veru u bolje sutra, priča za Nova.rs dr Igor Radosavljević, psihijatar u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, nakon smene v.d. direktorke dr Ivane Stašević Karličić, koja je ostala bez funkcije nakon odluke Vlade Srbije prošle nedelje.

Od 2017. godine, od kako je doktorka Stašević Karličić rukovodila ovom ustanovom, zaposleni su pod pritiskom, zbog mobinga, uvreda i kontinuiranog kažnjavanja, davali otkaze i odlazili. Jedan od onih koji je spremao otkaz je i doktor Radosavljević.

Dr Igor Radosavljević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Srbijo, zbogom! Niko ti više ne može pomoći“, napisao je na svom Fejsbuk profilu, u martu ove godine dr Radosavljević, nakon što je, po treći put obavešten da je dobio upozorenje pred otkaz.

Za naš portal sada otvara dušu i kaže da je mučenju došao kraj, ali da ubuduće, svi zaposleni na klinici moraju otvoriti oči i na najmanji problem paliti crvenu lampicu i reagovati.

“Skoro da smo počeli da gubimo nadu da će ikada biti smenjena, jer agonija je toliko dugo trajala. I onda se dogodilo, otišla je! Taj osećaj sreće i rasterećenja ne mogu da opišem, još sam pod utiskom i nevericom. Za sve nas koji lečimo pacijente u toj bolnici i koji smo se borili za normalne uslove rada, ovo je ogromno olakšanje, jer samo mi znamo kroz šta smo sa njom prošli, a najveće žrtve bili su, nažalost, pacijenti“, priča doktor, koji je zbog torture kroz koju je prolazio na poslu, početkom ove godine bio spreman ne samo da napusti Kliniku „Dr Laza Lazarević“, već i državu Srbiju.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Međutim, na Klinici je u proteklih nekoliko dana, od 1. juna do danas, atmosfera neprepoznatljiva.

Pročitajte još:

„Kolege kažu da lakše dišu, nema više straha, napetosti, tenzije. Kada radite u kolektivu, najveći problem je ako ne možete da ostvarite nikakvu komunikaciju sa nadređenim, koji upravlja poslom i od kojeg na neki način zavisite. Posebno je to teško u zdravstvenoj ustanovi, a da ne pričam, koliko je važno kod nas koji se bavimo duševnim patnjama i promenjivim psihičkim stanjima kod ljudi“, kaže doktor.

Ko će sesti u direktorsku fotelju Klinike, još nije poznato.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Rano je. Ništa se još ne zna, ali svi se nadamo najboljem. Sada dižemo kliniku iz pepela. Ako mene pitaju, čak bih insistirao da se na fasadu zgrade vrati mural doktora Laze Lazarevića, koji je bivša direktorka Stašević Karličić uklonila, a bio je simbol naše bolnice. Zalagaćemo se da se što pre vrati Dnevna bolnica u Padinskoj skeli, koju je ona ukinla, kao i adolescentsko odeljenje psihijatrije, kojem je takođe stavila ključ u bravu. Ono što je najvažnije je da pacijentima opet bude omogućeno da dođu do svojih lekara koji su ih lečili, pratili tok njihovih oboljenja i pomagali im. Strašno je za pacijente kada ih odvojite od lekara, psihijatara, za koje su vezani, a njihov odnos je presudan u izlečenju, što je direktorka onemogućavala na sve načine. Nadamo se dobrom rešenju, ipak prošlo je nedovoljno vremena, ali očekujemo da ćemo već za koji dan imati novu osobu na čelu klinike, koja će biti suprotnost ovoj prethodnoj“, kaže dr Radosavljević.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kolege su presrećne, prezadovoljne, ali sada moramo da pazimo da nam se atmosfera kakvu je bivša direktorka unela u bolnicu, nikada više ne ponovi, ističe on.

„Ako samo ‚namirišemo‘ sličnu osobu na čelu klinike, moramo odmah da reagujemo. Nikada više ne sme da se ponovi da nas vodi neko ko ne želi da razgovara sa zaposlenima, da govor apsolutizma zameni dijalog. Kada primetimo u samo jednoj reči ili potezu nešto slično bivšoj direktorki odmah će nam se upaliti crvena lampice, jer prošli smo ogromnu i tešku školu sa njom, ali smo bar nešto naučili. Sada znamo na šta da obraćamo pažnju kod rukovodećih i kako da pazimo jedni na druge, jer svi smo ovde jednaki“, naglašava doktor Radosavljević.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, oko 50 zaposlenih u Klinici „Dr Laza Lazarević“, štrajkovalo je od septembra 2022. do nedavno, zahtevajući smenu ili podnošenje otkaza od strane direktorke dr Ivane Stašević Karličić.
Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je krajem prošle godine da je inspekcija RFZO posetila kliniku zbog prijave o nenamenskom trošenju novca i da je ustanovljeno da je fakturisano više lekova nego što je potrošeno, da na računu klinike nema sredstava za ishranu dok ishrana nije plaćena dobavljačima. Ona je takođe navela i da je inspekcija Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja našla nepravilnosti u radu klinike, te da je zbog toga preložila Vladi Srbije da direktorku smeni.

Smena direktorke međutim, usledila je tek 1. juna ove godine, nakon odluke Vlade Srbije.

***

BONUS VIDEO: Protest ispred klinike Laza Lazarević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare