Ulice za bicikliste Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

U Beogradu je večeras održana 133. po redu Beogradska kritična masa, pod nazvom "Osvetli se" sa ciljem da se ukaže na važnost uočljivosti u noćnim uslovima biciklista u saobraćaju, ali i na mali procenat osvetljenosti kod bicikista u Srbiji.

Akciju je podržala vlada Švajcarske kroz projekat ACT, a neosvetljenim biciklistima su na biciklističkoj vožnji podeljena svetla (prednje belo i zadnje crveno).

Ulice za bicikliste Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Organizatori, odnosno mreža biciklističkih udruženja pod nazivom Biciklistička unija Srbije, planira da nastavi sa deljenjem svetala neosvetljenim biciklistima u Beogradu i Novom Sadu, ali i u gradovima u unutrašnjosti Srbije – Loznici, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu, Smederevu i Zrenjaniu, sa idejom podizanja svesti biciklista da budu pravilno osvetljeni u saobraćaju.

Na zajedničko delovanje u ovoj kampanji biće pozvani i Uprava saobraćajne policije i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Ulice za bicikliste Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Biciklisti skreću pažnju i na najave da se kroz novi Zakon o bezbednosti saobraćaja vozačima električnih trotineta uvedu obavezni reflektujući prsluci i kacige, i sugerišu da bi predlagači zakona trebalo da uporede legislativu u zemljama Evropske unije i izaberu rešenje koje je izabralo najviše zemalja, a to je da sami trotineti imaju reflektujuće površine i svetla, a ne da se ta obaveza nameće vozačima električnih trotineta.

BONUS VIDEO: Kako biciklizam utiče na smanjenje stresa i poboljšanje mentalnog zdravlja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar