Olivera Zekić Foto:Screenshot/TV Pink

"Ne želim da komentarišem bilo šta niti da dajem inforamcije dok je Regulatorno telo za elektronske medije u štrajku, a posebno ne vašem portalu. Molim vas da me više ne zivkate i ne uznemiravate", ovako za Nova.rs, odmah na početku razgovora, kao iz topa, kaže predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić na naše pitanje o štrajku ovog tela o kojem je sinoć, telefonskim putem odlučeno.

Savet REM-a sinoć je doneo odluku o obustavi rada navodeći kao razlog pritiske i ugroženu bezbednost zaposlenih od strane nezavisnih medija, opozicionih stranaka i nevladinog sektora.

Na pitanje ko ih konkretno ugrožava, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ipak je odgovorila za Danas navodeći da su je pomešali sa nekim, da ona nije Obućina, te da mediji Junajted grupe “ucenjuju i siluju” REM.

Olivera Zekić i Jelena Obućina Foto:TANJUG/ Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/ Marina Jancevic/Goran Srdanov/Nova.rs

„Ne sećam se da sam se žalila da sam ugrožena, pomešali ste me s Jelenom Obućinom. A ovde uopšte nije reč o meni, nego o Regulatornom telu za elektronske medije, koje mediji u vlasništvu Junajted medije, bukvalno ucenjuju, siluju, i očigledno nameravaju to da rade sve dok Nova S ne dobije frekvenciju. No, kako i ja i REM dosta nezgodno reagujemo na siledžije i silovatelje, plašim se da im ovaj put to neće proći“, kaže Zekić.

Pročitajte još:

U izjavi za agenciju Beta Zekić je dodala da će REM prestati sa štrajkom kad policija pronađe i kazni osobu koja je nacrtala kukasti krst pored akronima REM na zgradi u kojoj živi njen zamenik Milorad Vukašinović, kao i kad prestanu pritisci u vezi s odlukom o dozvoli za petu frekvenciju.

„Obustava rada će trajati dok se ne steknu zdravi uslovi rada, što podrazumeva da prestane hajka Nove S, N1 i određenog dela opozicionog dela društva i civilnog sektora, koji traje već godinama. Zahtev je da prestanu pritisci i da nadležni organi pronađu i kazne osobu koja je nacrtala ovaj znak ispred zgrade mog zamenika“, rekla je Zekić za Udruženje novinara Srbije.

Zekić je rekla da zbog štrajka REM neće odlučivati ni o čemu, ni o kakvim dozvolama, uključujući i dozvolu za petu frekvenciju, a, takođe i redovne procese, kao što je naplata dugova.

„Ozbiljno je ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u. Zaposleni u REM-u su godinama unazad izloženi pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora i oni direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu“, dodala je ona.

U saopštenju Saveta REM-a sinoć je navedeno:

„REM je godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu. Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu“, navodi se u saopštenju ovog tela.

Zekić je za Danas istakla da je obustava rada zakonita, jer imaju odluku sindikata, kao i da će sa radom početi kada se pronađu odgovorni za crtanje kukastog krsta na zgradi REM-a.

BONUS VIDEO: REM obustavio rad: Ozbiljno im ugrožena nezavisnost i bezbednost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare