Foto: Profimedia, Promo, Shutterstock

Građanima koji su odbili da učestvuju u popisu, sada preti novčana kazna od 20 do 50 hiljada dinara. Republički zavod za statistiku do sada je, od popisnih komisija s terena, primio 21 zapisnik za pokretanje prekršajnog postupka, ali to nije konačan broj, jer danas ističe rok do kada popisne komisije treba da dostave svoje izveštaje.

Popisivanje stanovništva na terenu zvanično je završeno 17. novembra i to posle produženog  roka u pojedinim gradovima, a prvi preliminarni rezultati biće poznati za oko mesec dana.

Građani koji su odbili da učestvuju u popisu, sada mogu prekršajno da odgovaraju i prema Zakonu o popisu,  za to dobiju novčanu kaznu od 20 do 50 hiljada dinara.

Kaznama podležu oni građani koji su popis odbili tri puta, odnosno kada su iscrpljeni svi zakonski okviri popisivača da od građana dobiju potrebne podatke.

Prvi put koji se evidentira kao odbijanje popisa je ukoliko građani ne dozvole ulazak ovlašćenom popisivaču u svoj dom ili mu daju netačne i nepotpune odgovore na popisna pitanja.

U tom slučaju popisivač obaveštava svog instruktora, koji potom zajedno sa popisivačem izlazi na adresu kako bi građanima objasnio značaj popisa i ukazao na moguće posledice i kaznene odredbe, ukoliko ne postupe u skladu sa Zakonom o popisu.

Foto: Khosrow Rajab Kordi / VK Studio/ Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, RZS

Ako i posle toga pojedini građani odbiju popisivanje, instruktor dalje obaveštava opštinskog koordinatora i popisnu komisiju, koja u sastavu od dva člana ponovo izlazi na teren kako bi od građana dobila neophodne podatke.

Ukoliko građani ni popisnoj komisiji ne dozvole da dođe do podataka, smatra se da su tri puta odbili učešće u popisu i to dalje povlači kaznene mere.

O svemu se obaveštava Republički zavod za statistiku, koji kod Prekršajnog suda pokreće postupak protiv neodgovornih građana.

U Zavodu za statistiku za Nova.rs kažu da je do sada zvanično pristigao 21 zahtev sa terena za pokretanje prekršajnog postupka, ali dodaju da taj broj nije konačan. Zbog produžetka popisa u pojedinim mestima, popisne komisije svoje završne izveštaje dostavljaju zaključno sa 30. novembrom, pa će tek posle uvida u kompletnu dokumentaciju biti poznat broj onih koji će prekršajno odgovarati.

Popis stanovništva u Srbiji rađen je tokom oktobra, a u Zavodu za naš portal ističu da je građanima koji u tom periodu nisu bili u mogućnosti da u svoj dom prime popisivače, ostavljena mogućnost da do 17. novembra preko info centara u svojim opštinama, telefonskim putem odgovore na popisna pitanja, što su, kako kažu, mnogi i iskoristili.

Konačni rezultati popisa objavljivaće se sukcesivno po temama, od aprila 2023. do juna 2024.

BONUS VIDEO: Korović – koje su kazne ako odbijete popisivače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar