Foto: Naša mesna zajednica

Posle skoro četiri meseca odbačen je zahtev za izdavanje lokacijskih uslova koji je podneo "KDS – M" doo iz Kraljeva za izgradnju sedmospratnice u Mišarskoj 9 na Vračaru, saopštilo je udruženje "Naša mesna zajednica" (NMZ).

Sedmospratnica je, kako navode iz NMZ-a, planirana protivzakonitim urbanističkim projektom koji je u julu ove godine usvojila Komisija za planove Skupštine grada Beograda kojom predsedava glavni urbanista Marko Stojčić. Ovaj urbanistički projekat je, kako se ističe, po svim osnovama u suprotnosti sa planovima višeg reda, što je još jedan u nizu primera zloupotrebe urbanističkih projekata.

Iz ovog udruženja podsećaju da da izgradnja ove zgrade u Mišarskoj 9 ugrožava spomenik kulture Kuću Bogdana Gavrilovića u broju 11.

„Kući Bogdana Gavrilovića kao i ostatku Mišarske ulice će biti blokirano dnevno svetlo ukoliko se novoplanirana zgrada od skoro 28 metara sazida na 0 metara razmaka od spomenika kulture umesto minimalnih 14 metara. Temelji susednih zgrada će biti potkopani zbog izgradnje podzemne garaže i postoji realna opasnost da se spomenik kulture obruši kao što je to bio slučaj sa Vidovdanskom“, upozoravaju iz NMZ.

Navode i da su 72 nova garažna mesta planirana za potrebe zgrade u Mišarskoj 9 investitora „KDS – M“ doo iz Kraljeva i druge sedmospratnice u Mišarskoj 3 koju gradi firma fudbalera Aleksandra Kolarova.

Pročitajte još

„U Mišarskoj ulici je ukinut trotoar kada je postala prva zona usporenog saobraćaja u Beogradu. Iako je ograničenje brzine 10 km/h kretanje pešaka u ulici koja je široka svega 7,5 metara, a dugačka jedva 120 metara je gotovo nemoguće jer već mesecima svakog dana defiluju kamioni sa građevinskim materijalom za gradilište u Mišarskoj 3“, ukazuju iz NMZ.

Ističu da će, ukoliko kroz ovu ulicu bude svakog dana prolazilo preko 70 novih automobila, bezbednost pešaka će biti ugrožena. Pored stanara Mišarske biće ugroženi i učenici OŠ Vladislav Ribnikar i Treće beogradske gimnazije koji svakodnevno idu Mišarskom do škole, dodaju iz NMZ.

„Zbog svega ovoga smo sa stanarima Mišarske pokrenuli peticiju protiv usvajanja urbanističkog projekta i izgradnje ovih sedmospratnica. Peticiju sa preko 1.300 potpisa građana smo u julu predali gradonačelniku, predsedniku opštine Vračar i Komisiji za planove“, podsećaju iz NMZ-a.

Ovo udruženje apeluje na Privremeni organ Grada Beograda i zahteva od Aleksandra Šapića koji njime predsedava da ispuni zahteve peticije koju su mu uputili pre četiri meseca i, kako se navodi, pokaže političku volju da obustavi dalje uništavanje našeg kulturnog nasleđa dok ga još imamo.

BONUS VIDEO Kako je ulepšavanje Vračara ostalo samo natpis na jednoj zgradi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar