vakcina protiv gripa
Foto:Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Dugo čekane Torlakove vakcine protiv gripa stigle su u beogradske domove zdravlja, ali je, prema informacijama koje je Nova.rs dobila, barem u jednom - na Labudovom brdu - njihovo davanje pacijentima prekinuto. Pozvali smo pomenuti Dom zdravlja, u kojem su nam rekli da su vakcine iz Torlaka stigle, ali da je ubrzo stiglo i obaveštenje da se prekine zakazivanje termina za njihovo primanje.

„Stigle su i taman kada je trebalo da počne zakazivanje, javili su nam da prekinemo. Do daljeg nećemo davati te vakcine iz Torlaka, čekamo nova obaveštenja. Ko zna, možda budu i povučene“, kažu nam u Domu zdravlja na Labudovom brdu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pozvali smo i direktorku Torlaka Veru Stojiljković, kako bi nam objasnila šta se dešava sa vakcinom sa njenog Instituta. Rekla nam je da je na sastanku. Kada smo se predstavili i objasnili da je zovemo u ime portala Nova.rs, konstatovala je: „Znači, nije hitno“ i završila razgovor.

Rizične grupe ostale bez vakcina

Prema informacijama do kojih je došla Nova.rs, u Beogradskim domovima zdravlja stariji pacijenti sve teže stižu do vakcine koju im nadležni svesrdno preporučuju.

Čitateljka Milica Škorić nam se obratila iznoseći problem prijateljice koja je rođena 1948. godine i bivši je onkološki bolesnik, koji je pre sedam godina operisao kancer pluća i od 2014. godine redovno prima vakcinu protiv gripa.

„Za sve ove godine, iako bi zdravstveno osiguranje trebalo da pokrije, najčešće je kupovala vakcine, jer ih Dom zdravlja Rakovica na odseku Labudovo brdo nije imao. Poslednje tri nedelje pokušava da zakaže sebi termin kod izabranog lekara opšte prakse i u tome jedva uspeva, jer se nadležni ne javljaju na telefon. Dok je ona uspela da zakaže termin, prva tura vakcina, koje je Dom zdravlja dobio, biva potrošena“, objašnjava Milica.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Još jedna čitateljka javila nam je da u Domu zdravlja Palilula, penzioneri koji su u čekali u redu nisu uspeli da se vakcinišu protiv gripa, rečeno im je da je trenutno dostupna vakcina namenjena samo onima između 18 i 65 godina, a da se očekuju i kontigent novih bakcina koje će moći da dobijaju i oni najstariji.

U Domu zdravlja na Novom Beogradu rečeno nam je da više nemaju vakcina i da očekuju novi kontigent. U Domu zdravlja Stari grad, niko se nije javljao na broj koji smo više puta zvali kakoo bismo dobili informaciju o tome da li ima vakcina i da li je moguće zakazati termin.

Obratili smo se i Zavodu za javno zdravlje Srbije „Batut“, ali odgovor o tome kakva je snabdevenost vakcinama i šta se dešava sa „Torlakovom“ vakcinom nismo dobili.

„Torlakova“ vakcina samo za osobe od 18 do 65 godina

Od prvog oktobra počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa, a posle manje od tri nedelje javljaju se prvi problemi, pa najstariju populaciju u beogradskim domovima zdravlja dočekuje odgovor da im vakcinacija trenutno nije moguća. Uzrok je, po svemu sudeći, to što je interesovanje veliko, pa su potrošene skoro sve do sada pristigle količine poručenih vakcina iz Holandije, a cepivo koje stiže iz domaćeg Instituta Torlak može da koristi samo populacija između 18 i 65 godina.

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, ove godine na nivou cele Srbije planirana je nabavka više od 500.000 vakcina – 200.000 od Instituta Torlak, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača. Kako je napomenuto na samom početku vakcinacije, ukoliko interesovanje bude veće od planiranih količina, moguća je dodatana nabavka.

Stariji od 65 godina spadaju u rizičnu grupu za koju grip i korona mogu da budu fatalni. Period pojačanih respiratornih infekcija je sve bliži, pa je i opasnost sve veća.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Beograd, za prestonicu je, prema sadašnjem planu nabavke, predviđeno oko 130.000 vakcina protiv gripa. Do sada je pristiglo 72.200 holanskih vakcina proizvođača Abbott Biologicals.

Interesovanje je veliko, pa je potrošeno 67.630, doza, što je 93,7 odsto.

Pristiglo je  i 21.000 domaćih vakcina iz Instituta Torlak, ali one nisu namenjene onim najstarijima. Inostrane vakcine nisu predviđene za uzrast ispod tri godine, a domaće ne mogu da prime mlađi od 18 godina i stariji od 65.

Nema ih ni u apotekama

Vakcine, po svemu sudeći, još nisu dostupne ni u apotekama. Pozvali smo Apoteke Beograd, gde nam je u info centru rečeno da vakcina  protiv gripa još nema i da je „rano“. U jednom lancu privatnih apoteka takođe su nam rekli da vakcina neme i da ih ne očekuju pre sredine decembra.

Bonus video: