Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na današnji dan pre 100 godina u Nišu je rođen poznati srpski pisac, aforističar, novinar, radio i televizijski urednik Dušan Radović i njegov rođendan Nišlije će obeležiti sa par prigodnih manifestacija. Međutim, njegov spomenik na Trgu kralja Aleksandra će i na stogodišnjicu biti "obezglavljen". Sa postolja je još ovog leta otpala bista, međutim, do današnjeg dana nije vraćena. S obzirom na to da je nema već mesecima, građani koji prolaze tim delom grada ubeđeni su da je glava velikog pisca ukradena i pretopljena, poput brojnih drugih spomenika u gradu.

U Policijskoj upravi u Nišu kazali su za Novu.rs da bista nije ukradena i da se nalazi na sigurnom mestu.

„Mi smo 24. jula imali prijavu da bista nedostaje, a na terenu je ustanovljeno da je samo pala iza postolja. Nije je niko oborio, nije oštećena, pala je usled „zamora materijala“, odnosno degradacije materijala od kojeg je napravljena. Bistu je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika Niš“, rekli su u policiji.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika Niš Dušan Andrejević je rekao da su nakon izlaska na teren, po pozivu policije, bistu Dušana Radovića pronašli u komšiluku.

„Jedan od komšija je sklonio kod sebe u podrumu da bi je sačuvao. Nije znao kome da prijavi da je pala sa postolja, pa je malo potrajalo vreme od kada je pala do kada je pronađena. Bista je kod nas i grad je preuzeo obavezu da je vrati na mesto. Mi smo poslali Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj dopis šta sve mora da se uradi i ko može da uradi. Ne znamo dokle su stali sa tim. Bista je je kod nas, samo da nam jave da je prebacimo i da je vajar vrati na mesto. Očekujem da nas ovih dana pozovu i da to uradimo“, izjavio je Andrejević.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, bista, srećom, prilikom pada nije oštećena, već su samo takom vremena napukli metalni delovi kojim je bila pričvršćena za postolje. Svakako će, dodao je, morati da bude očišćena, jer je taj spomenik izgrađen još 80-tih godina prošlog veka.

Na pitanje zbog čega stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika ne vrate bistu na postolje, Andrejević je rekao da su spomenici koji se nalaze na teritoriji Niša vlasništvo grada.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Zavod za zaštitu spomenika nema nadležnosti nad tim bistama, niti su zaštićene kao nepokretno kulturno dobro. One se nalaze u vlasništvu lokalne samouprave“, istakao je Andrejević.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj nisu odgovorili na pitanje zbog čega bista Duška Radovića nije vraćena na postolje u protekla četiri meseca, niti kada će to biti učinjeno.

Velikan srpskog novinarstva u svom rodnom gradu ima spomenik i u dvorištu škole koja nosi njegovo ime, a ta bista je u odličnom stanju i vidi se da škola brine o njoj.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dušan Radović je preminuo u Beogradu 16. avgusta 1984. godine, od upale produžene kičmene moždine, bolesti koju izaziva prekomerni stres.

Rođeni Nišlija najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro“

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i (od 1975. godine) urednik Studija B. Scenarije i tekstove popularnih pesama pisao je za dečiju televizijsku seriju „Na slovo na slovo“. Pisao je pesme i priče za decu, a neka od njegovih najboljih ostvarenja su radio-igra „Kapetan Džon Piplfoks“, pesme „Poštovana deco“ i „Smešne reči“, priče „Pričam ti priču“ i „Tužibaba i još 9 jednačinki.

BONUS VIDEO: Ljubivoje Ršumović: Sve što napišem i dalje prvo pročita Duško Radović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar