Jelena Obućina Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Jeleni Obućini, novinarki Nove S, danas je u direktnim porukama na Tviteru zaprećeno "nabijanjem na kolac i spaljivanjem", a sve to prikazano u seksualizovanom kontekstu, saopštila je organizacija Safe Journalists. "Zastrašujuća formulacija sastavljena je od pedantno prikazanih pretnji smrću i seksualnog nasilja. Slučaj je prijavljen tužilaštvu", dodaje se. Napade na novinarku osudila je i Koalicija za slobodu medija.

Ove pretnje, kako su naveli, usledile su nakon što je tabloid Alo na svom sajtu objavio, a Informer preneo, da je novinarka u uvodu emisije „Dnevnik” 29. novembra pretila Vučiću da će biti „pokopan”, „po nalogu njenog šefa Šolaka”.

„Ovaj tabloid je zlonamerno protumačio njen uvod u kojem ona žargonski kaže da će se Vučić ‘pokopati’ ako se ne ‘opameti’ po pitanju Kosova i sankcija Rusiji“, kaže se u saopštenju Safe Journalists.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da „i ovoga puta užasne pretnje i uvrede dolaze nakon što se državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavere“.

„,Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima i vidimo kako se te laži i spinovanja prenose na građane, koji su indoktrinirani i zaista misle da je novinarka neprijatelj Srbije i srpskog naroda i u stanju su da joj šalju takve strašne poruke. NUNS podržava koleginicu u njenom profesionalnom radu, koji je za primer, i u saradnji sa partnerskim udruženjima učinićemo sve da nju i njenu redakciju zaštitimo“, naglasio je Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i osuđuje pretnje novinarki.

PROČITAJTE JOŠ

„Mreža SJ poziva nadležne institucije u Srbiji da hitno preduzmu sve mere kako bi osobe koje su pretile novinarki bile procesuirane i kažnjene. Na ovaj način institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv gnusnih pretnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju“, poručuju u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija: Procesuirati pretnje
Koalicija za slobodu medija najoštrije je osudila medijski napad dnevnika “Alo” i „Informer“ na novinarku Jelenu Obućinu i pretnje izrečene na društvenim mrežama kao rezultat ovakvog targetiranja.

„Ujedno pozivamo Tužilaštvo da preduzme sve mere kako bi se otkrilo ko stoji iza gnusnih pretnji koji su usledile nakon objavljivanja tekstova pomenutih medija i adekvatno kazni počinioca“, navodi se u saopštenju.

Koalicija ukazuje da su se list “Alo”, i “Informer” koji je to preneo, poslužili izvrtanjem reči novinarke, čime su novinarku targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama.

„Ono što zabrinjava je da način na koji je to učinjeno ukazuje da su ovi listovi namerno, svesno i maliciozno interpretirali novinarkin uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno, kaže da će se Vučić ‘pokopati’ ako se ne ‘opameti’ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji. Ovi mediji su u tekstovima preneli: ‘Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije’“, precizira se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakav tekst, ne samo pokušaj diskreditacije rada novinarke, već i ozbiljno targetiranje i pripremanje situacije za moguće ozbiljnije pretnje i napade.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

BONUS VIDEO: Jelena Obućina, gošća prelistavanja u „Probudi se“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar