Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Građni Niša koji se protive seči stabala i raskopavanju zelenih površina na keju pored Nišave zbog izgradnje dalekovoda, organizovali su danas protest pod nazivom "Vi sečete, mi sadimo" tokom kojeg su zasadili brezu i organizovali izložbu crteža sa motivima tog dela grada.

Aktivista neformalne grupe „Sačuvajmo kej“, advokat Petar Rakočević, rekao je da su radovi na keju nastavljeni urpkos protivljenju i protestima građana.

„Mi insistiramo na tome da dobijemo zvanične informacije o tome šta se ovde planira sve da uradi i kako će ova zelena oaza izgledati po završetku radova. Do sada od nadležnih nismo dobili bilo kakakv odgovor, imamo samo neke usmene poluinformacije“, izjavio je Rakočević.

On je kazao da kod građana postoji „realan“ strah od izgradnje novog stambenog bloka na keju, pošto su se u medijima pojavile informacije da se u tom delu grada planira izgranja „Niša na vodi“.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Plašimo se da će ovaj prostor biti pretvoren u sivi beton, a to nikako ne smemo da dozvolimo. Mi smo za ozelenjavanje keja, a ne njegovo pretvaranje u betonsku pustinju“, istakao je Rakočević.

Prema njegovim rečima,  izložbom crteža, na ogradi gradilišta koje je niklo pre mesec dana, deca su okazala kakav kej bi želela da imaju, a kakav ne bi želela.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Aktivistkinja Marija Peternel kazala je da su građani zasadili brezu kako bi nadležnima poslali poruku da žele „zeleni“ grad i dodatno ozelenjavanje keja.

„Ne želimo da drveće i dalje seku i da betoniraju zelene površine, u gradu sa najzagadjenijim vazduhom. Ovde eventualno očekujemo jednu biciklističku i trim stazu. Želimo da ovo ostane zelena oaza“, istakla je Peternel.

Nišlijka Milena Miladinović kazala je da su naši propisi ranije predviđali da dalekovod mora da bude udaljen od naseljenog mesta najmanje 400 metara, medjutim, vlast je, da bi uštedela prilikom gradnje, tu udaljenost smanjila na samo 30 metara od objekata.

PROČITAJTE JOŠ

„Pojačanog zračenja će biti i ukoliko dalekovod bude izgradjen podzemno. Drveće i ostalo rastinje na keju osušiće se od pojačanog elektromagnetnog zračenja“, izjavila je Miladinović.

Elektromreža Srbije (EMS) saopštila  da ima dozvolu niškog Javnog komunalnog preduzeća „Mediana“ za seču rastinja i raskopavanje zelene površine na nišavskom keju.

Prema navodima nadležnih u EMS-u radovi na iskopavanju javne površine i seči drveća izvode se u svemu u skladu sa izdatom saglasnošću, u predvidjenom obimu, svedenom na najneophodniji minimum.

Zbog izgradnje istog dalekovoda, ali u niškom naselju Brzi Brod, stanovnici tog dela grada su ove jeseni protestovali i blokirali saobraćajnice čak devet puta, nakon čega su radovi obustavljeni.

Stanovnici Brzog Broda zahtevaju da u njihovom naselju dalekovod bude izgrađen podzemno, a ne nadzemno, kako bi zračenje provodnika bilo smanjeno.

BONUS VIDEO: Protest prosvetara u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare