Foto: Privatna arhiva

Među vlasnicima kućnih ljubimaca u Požarevcu, juče su ponovo zavladali bes, čuđenje i neverica, kada su saznali da je Gradska uprava ipak objavila spornu odluku, kojom se ograničava broj životinja u jednom stanu ili domaćinstvu. Ovom odlukom su, kako tvrde, stavljeni pred svršen čin, bez mogućnosti da daju svoje predloge i sugestije, a sada će još morati i da se odreknu ljubimaca. Navode da je Odluka puna manjkavosti, te da se pri njenom donošenju nije vodilo računa o dobrobiti životinja, kao i da nije predviđeno rešenje gde će biti zbrinuti svi "izbačeni" ljubimci.

„Bila sam u šoku kada sam saznala da je Odluka objavljenja. Sada me bukvalno teraju da se odreknem člana porodice. Ovde se sve svodi samo na broj životinja, a niko se nije osvrnuo na uslove u kojima te životinje žive“, ogorčena je Maja Dimitrijević, veterinarka i vlasnica više ljubimaca.

Ona smatra da će Odluka doneti više štete nego koristi i kako kaže, ne može ni da zamisli, reakcije vlasnika koji će morati da biraju između dva ljubimaca.

„Ja sam majka troje dece, koja su od rođenja navikla da žive sa životinjama. Moja deca ne mogu da zamisle svoj dan bez životinja. Svako ima svoja dnevna zaduženja, hrane ih, šetaju, brinu o njima i naši ljubimci nikome ne smetaju. Deca se nikada nisu razbolela, a ja kao veterinar znam koliko je bitno da deca odrastaju okružena životinjama. Kako sada da im objasnim da možemo da zadržimo samo jednog ljubimca. To mi je nezamislivo“, pita se Maja, koja u svom stanu ima dva psa i dve mačke.

Foto: Privatna arhiva

Ona tvrdi da je odluka o kućnim ljubimcima „ekspresno i jednoglasno usvojena“, kao i da gradski zvaničnici nisu konsultovali ni udruženja ni veterinare.

„Kažnjavaju ceo grad zbog nesavesnih pojedinaca“

„Kroz celu ovu odluku provlači se priča kako neko u nekoj stambenoj zgradi, ima dva lovačka psa i konstantno se vrti ta priča. Međutim, niko od nas ne zna koja je to stambena zgrada i koja su to dva psa koja smetaju drugim stanarima. Požarevac nije neki velegrad sa neboderima, pa da ne možemo da otkrijemo gde su ti psi. Ovako je ispalo da je ceo grad kažnjen zbog pojedinaca i to je ključno u svemu. Donosi se odluka kojom se svi ograničavamo na jednog ljubimca, umesto da se restriktivne mere usmere ka nesavesnim pojedincima“, kategorična je Maja.

Ona je pojasnila da kao veterinar često dobija pozive i prijave da kod pojedinih vlasnika postoje zanemarene životinje, ali navodi da je u takvim situacijama nadležna inspekcija ignorisala prijave, ili je kako kaže, reakcija bila blaga i površna.

Gradonačelnik bez odgovora

Portal Nova.rs, danas je više puta pokušao da dobije komentar od gradonačelnika Požarevca Saše Pavlovića, ali nam je njegova sekretarica odgovorila da je na sastancima i da će nam se javiti. Međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor. Podsetimo, posle burne reakcije javnosti na odluku o ograničenom broju kućnih ljubimaca, gradonačelnik je 17. februara održao konfereciju za novinare na kojoj je izjavio da odluka nije „sveto pismo“ i da će je vratiti na doradu i izmenu. Takođe, najavio je i javnu raspravu u kojoj će moći da učestvuju udruženja za zaštitu životinja i pojedinci. Medjutim, to se nije dogodilo, a sporna odluka je danas objavljena u Službenom glasniku Požarevca. Prema zakonu, ona stupa na snagu osam dana od zvaničnog objavljivanja.

 

„Nailizili smo na primere gde je u jednom dvorištu samo jedan pas, a po ovoj odluci to ispunjava propise. Međutim, taj pas živi u uslovima ‘pakla’, na metar lanca, bez nadstrešnice i u nehigijenskim uslovima. Takve stvari su ovom odlukom u redu, a sa druge strane, iz stanova se izbacuju prekobrojne životinje, bez obzira što vlasnici o njima brinu na human način. Dakle, ovom odlukom se ne uzimaju u obzir uslovi u kojima žive životinje, već isključivo samo njihov broj“, revoltirana je ova veterinarka.

On je zabrinuta i šta će se desiti sa životinjama kojih će vlasnici morati da se odreknu, navodeći da uslovi u tamošnjem azilu ne mogu da ispune ni kvanitativne ni kvalitativne norme. Takođe, postavlja i pitanje zakonske odgovornosti za vlasnike koji su čipovali svoje životinje.

„Po zakonu o dobrobiti životinja, mi smo kao vlasnici dužni da čipujemo i vakcinišemo svoje pse. Čim čipujemo životinju, mi smo odgovorni za nju i plaćamo kaznu ukoliko je otuđimo. Ja pitam, šta se sad dešava kada čipovanu životinju neko oduzme. Eto, neka mi neko odgovori“, pita ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podrška vlasnicima ljubimaca u Požarevcu

Vlasnici kućnih ljubimaca u Kragujevcu, šokirani su odlukom požarevačkih vlasti, koja je broj ljubimaca u stanu ograničila samo na jednu životinju.

Milan Jarić, vlasnik dva psa, veruje da je takvu odluku mogao da donese samo neko ko nikada u životu nije imao ljubimca.

„Kućni ljubimci se čuvaju iz ljubavi i zbog dece koja žive sa njima. Takva odluka je skandalozna i pogrešna, jer direktno nekome uskraćuje pravo na ljubav i pravo da voli. To je promašaj vlasti u Požarevcu i dajem veliku podršku vlasnicima ljubimaca da istraju i ne dozvole da takva odluka stupi na snagu“, podvukao je ovaj vlasnik ljubimaca iz Kragujevca.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sa njim se slaže i Olivera Jelić, koja takođe ima dva ljubimca. Jednog je kaže kupila, a drugog udomila iz azila.

„To je strašno, terati ljude da biraju. Pa to je isto kao kada bi neko od vas tražio da izaberete između dvoje dece. Samo ljudi koji ne vole životinje mogu takav predlog da daju“, konstatuje Olivera.

Ovi Kragujevčani kažu da se kao vlasnicvi ljubimaca solidarišu sa patnjom kroz koju prolaze njihovi istomišljenici u Požarevcu i nadaju se da će vlast odustati od sprovođenja te odluke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare