Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pokret Ne davimo Beograd (NDMBGD) upozorio je danas na „nedopustivu manipulaciju koju su izveli izdavači ‘Zbirke zadataka za pripremu male mature’ i na taj način učenicima i njihovim roditeljima podmetnuli staro izdanje koje ne prati nastavni program“.

Program po kojem rade ovogodišnji osmaci je reformisan, pa je i ova zbirka morala da prati taj novi plan i program. Umesto toga, Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja – ZUOV, javna institucija – i Prosvetni pregled, izdali su staru zbirku promenivši samo korice. Iako su naveli da se radi o četvrtom, dopunjenom i izmenjenom izdanju to nije tačno“, saopštio je ovaj pokret.

Kako je naveo, „jedino prihvatljivo rešenje u ovom trenutku, mesec i po dana do probnog i četiri i po meseca do pravog završnog ispita iz srpskog jezika, jeste da Zavod u što kraćem roku izda nove zbirke, valjane i pažljivo pripremljene, koje će biti besplatne i dostupne svim učenicima u Srbiji“.

„Ako nam je važno da gradimo dobru zemlju i dobro obrazovanje u njoj, moramo da se postaramo da se ovakve greške što pre isprave i ne ponavljaju“, rekla je izjavila je Marina Kanić, iz grupe za obrazovanje Ne davimo Beograd, preneo je ovaj pokret.

Takođe je istakao da se „zalaže se za participaciju nastavnika i profesora u izradi nastavnog programa, udžbenika i propratnih materijala“.

Bonus video: Počinje škola – omikron u klupama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram