Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ/osnovneskole.edukacija.rs/Shutterstock

Na društvenim mrežama pre nekoliko dana pojavila se informacija da je nastavnica u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu pretila učenicima batinama. Naime, pojavio snimak, koji je navodno snimljen za vreme jednog časa u OŠ "Sveti Sava" iz Vrčina, a na kojem se čuje nastavnica, koja je i razredni starešina, kako učenicima preti "plaćenim batinašima". Ministarstvo prosvete za RTS ističe da je u školi održan sastanak Tima za prevenciju i reagovanje na nasilje koji je postupak nastavnice ocenio kao treći nivo nasilja.

„Niste vi ni pametniji, ni jači od nas. Ako ništa drugo, imam više para od tebe da platim nekoga da te bije svaki dan. Veruj, već mi je dosta i dece i škole i vaspitanja. Zaslužili ste batine, zaslužili ste da budete dovedeni u red. Znači, ako ništa drugo neću ja da prljam ruke, nego ću drugima da dam da te lepo mlate, sve dok se ne dovedeš u red“, čuje se na objavljenom snimku, prenosi Žig info.

Ne može se utvrditi da li je razredni starešina uputila ove reči jednom učeniku ili učenicima. Snimak je napravio jedan od učenika koji je uključio kameru kako bi se čulo izgovoreno, krijući je ispod klupe.

Iz OŠ „Sveti Sava“ iz Vrčina potvrdili su da je snimak nastao u ovoj školi.

„U skladu sa trenutnom situacijom i snimkom koji je objavljen na društvenim mrežama, škola je postupila u skladu sa Protokolom postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, i preduzete su sve mere u skladu sa zakonskom procedurom. Angažovan je Tim za zaštitu od nasilja i pošto se radi o maloletnim licima, do okončanja postupka nismo u mogućnosti da dajemo dalje informacije“. navodi direktor OŠ „Sveti Sava“, Dobrica Sinđelić.

Ministarstvo prosvete, u odgovoru RTS-u, kaže da u slučajevima nasilja reaguje škola, a da Ministarstvo prati postupanje škole.

„Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, škola je postupila odmah po saznanju da se pojavio snimak neprimerenog ponašanja nastavnice prema đacima. Održan je sastanak Tima za prevenciju i reagovanje na nasilje koji je postupak nastavnice ocenio kao treći nivo nasilja“, ističe Ministarstvo.

Direktor škole je, kako navode, pokrenuo disciplinski postupak zbog teže povrede obaveze zaposlenog, a nastavnica je udaljena sa rada do okončanja postupka.

„Održano je Odeljensko veće osmog razreda i Školski odbor i zakazan sastanak Nastavničkog veća. Zakazani su i razgovori sa učenicima u prisustvu roditelja. Ministarstvo će nastaviti da prati postupenje škole“, zaključuje se u odgovoru Ministarstva.

***

BONUS VIDEO: Došlo je neko zlo vreme: Nastavnike više nadziru nego različite grupe navijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare