Dušan Petričić gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

Karikaturista Dušan Petričić rekao je da Duško Radović, koji bi 29. novembra napunio 100 godina, u početku sa dečjim poezijom nije bio mejnstrim, ali je bio pesnik i pisac za jednu posebnu vrstu dece i roditelja. Ulazak u taj Dušanov "luna park" morao je da se "plati pameću, ambicijom, vrednoćom" i to je on očekivao od svojih slušalaca.

„Vremenom, ti njegovi tekstovi, a naročito sa emisijom “Beograde, dobro jutro” toliko su ušli u društvo da je Duško zaslužan za to što se stvorio jedan neverovatan jezik komunikacije između novinara, pisaca, TV novinara, reditelja filmskih i pozorišnih i publike. Publika je uz njegov jezik rasla, ljudi su počeli da razumevaju tekstove na drugi način, počeli su da čitaju između redova“, rekao je Petričić u „Utisku nedelje“.

Prema njegovom mišljenju, Duško Radović je personifikacija, fantastičan instrument kako da izmerimo razliku između vremena kada je on živeo i stvarao i ovog današnjeg vremena.

„Svi mi svedočimo da ti koji, trebalo bi makar tako da bude, su odrasli na tekstovima Duška Radovića – ili su preskakali časove, ili uopšte nisu razumeli šta je Duško Radović pisao. I zato živimo u ovako pogubljenom vremenu. A razlika nije između dobrog i lošeg, između crnog i belog, razlika je između smislenog i besmislenog. Ono je bilo smisleno vreme, i zato je Duško Radović bio važan i bitan, a ovo je besmisleno vreme“, ocenio je karikaturista.

Ako se jednog dana ponovo vrati smisao u ovu naciju i ovaj narod, ako ponovo počnemo da napredujemo i idemo napred, nadam se, verujem da će neke generacije u dalekoj budućnosti, to je moja želja da se sećaju ovog vremena ne po tome što su Srbi jeli zlatnim viljuškama nego što su imali Duška Radovića u 20. veku“, zaključio je Dušan Petričić.

BONUS VIDEO: Najava novine NOVA za 28. novembar 2022

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar