Podeli
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija doktor Melvud efendija Dudić izjavio je za sajt "Sandžak press" da se u Novom Pazaru i Tutinu za samo 10 dana preselilo (umrlo) 114 osoba.

Gostujući na Sandžak televiziji, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud efendija Dudić, izjavio je da na osnovu evidencije medžlisa o obavljenim dženazama (sahranam) u periodu od 20. do. 30. juna ove godine u Novom Pazaru preselilo na Ahiret 65 osoba, dok je u Tutinu taj broj 49.

Prema njegovim rečima to je poražavajući broj smrtnih slučajeva u odnosu na period pre pandemije korona virusa.

Tokom prethodna 24 sata od posledica infekcije korona virusom u Novom Pazaru umrle su tri osobe, a još troje se trenutno nalazi na respiratorima, izjavio je danas koordinator Opšte bolnice u tom gradu Mirsad Đerlek.

On je novinarima kazao da je u istom periodu primljeno još 75 pacijenata, pa je ukupan broj hospitalizovanih 177.

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru Ervin Ćorović izjavio je juče da je u proteklih nekoliko dana broj pacijenata koji su se sa simptomima koronavirusa javljali u Dom zdravlja i Opštu bolnicu prevazišao sve kapacitete. On je za Vijesti.ba rekao da ne raspolaže zvaničnim podacima o broju zaraženih u Novom Pazaru, ali da se taj broj trenutno kreće između 300 i 400, iako je on i znatno veći.

U kovid ambulantu dnevno se javlja oko 200 pacijenata sa simptomima koronavirusa, a od tog broja pedesetak treba dnevno hospitalizovati, kaže Ćorović. Prema njegovim rečima, mnogi oboleli od koronavirusa preminuli su kod kuće, pa zato nema zvaničnih podataka o broju smrtnih slučajeva.

“Ono što mi vidimo po broju sahrana i dženaza je da je otprilike između pet i 10 smrtnih ishoda dnevno”, rekao je Ćorović.

Ćorović ističe da je Opšta bolnica na raspolaganju imala 200 slobodnih kreveta, a da se samo na dnevnom nivou isto toliko ljudi javljalo u kovid ambulantu.

Komentari

Vaš komentar