Protest prosvetnih radnika počeo je u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, odakle će učitelji i nastavnici krenuti u šetnju do Ministarstva prosvete. "Ministre, ovako više ne može", poručili su protestari.

„Ministre, vezane su nam ruke. Treba nam efektna zaštita“, poručila je sa Trga Nikole Pašića predsednica Unije sindikata prosevtnih radnika Jasna Janković.

Jedan od transparenata koji dominira na protestu je „Nasilje je rezultat huškača na vlasti“.

Oko 500 prosvetara prošetalo se od Trga Nikole Pašića do Ministarstva prosvete, gde su ponovili svoje zahteve. Kako su naveli nezadovoljni prosvetari, u gradovima širom Srbije u znak podrške nezaštićenim nastavnicima okupilo se oko 35.000 ljudi.

Osim u Beogradu, prosvetni radnici su se tačno u podne okupili na trgovima u još 46 gradova i opština.

Zahtev prosvetara je samo jedan – da se u školama zaustavi svaki vid nasilja, da se nastavnicima da status službenog lica.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, u 47 mesta u Srbiji danas se ne održava nastava, ni u prvoj ni u drugoj smeni.

Protest i u Kragujevcu

Na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije protestju prosvetni radnici iz Kragujevca i Batočine.
Oni su poručili da je ovaj protest pokrenuo „talas koji više ne može da se zaustavi“.
Zahtev je jedan  – zaustavljanje nasilja u skolama I status sluzbenog lica za sve zaposlene.
Profesorka srpskog jezika Marija Blagojevic, obratila kolegama recima „da je svima jasno da se borimo sa novom ideoloskom diktaturom u obrazovanju“.
„Ako ne radimo svi po istim obrascima, svi po istom nalogu, nismo dobri nastavnici“, porucila je I naisla na odobravanje okupljenih.
U Kragujevcu je protest podrzalo 29 skola, a Djacki trg bio je prepun.
Prosvetni radnici su posle okupljanja na trgu ispred Prve gimnazije, organizovali protestnu šetnju do zgrade Školske uprave za region Šumadije.
Okupljanje i u Nišu

Prosvetari protestovali u Nišu: “Prosvetni radnici ne prosvetljavaju, nego preživaljavaju u ringu učionica”

Oko hiljadu učitelja, nastavnika i profesora iz Niša okupilo se danas u podne na centralnom  niškom trgu u znak protesta zbog sve izraženijeg nasilja u školama i sve goreg položaja prosvetnih radnika.

Prosvetari su zatražili od države izmenu zakonskih regulative i obezbedđivanje prosvetnim radnicima status službenih lica.

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vladan Ćirić rekao je da su danas u znak protesta, 24 škole u Nišu obustavile nastavu, a u 14 škola štrajkuju članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ćirić je rekao da su prosvetni radnici u svim školama svakoga dana izloženi psihičkom, elektronskom i fizičkom nasilju, s tim što je fizičko nasilje najekstremnije i dolazi u javnost.

“Učiteljima, nastavnicima i profesorima su odsečene ruke kada je u pitanju rad u školi. Ranije je to bilo mnogo drugačije, nastavnik je bio poštovan. Mi smo sada na marginama ovog društva. Ne poštuje nas ministar, Vlada Srbije i javnost i onda ne možemo da očekujemo nikakvo poštovanje ni od učenika”, istakao je Ćirić.

On je istakao da su nastavnici izloženi nasilju ne samo od strane učenika, već i od strane nedgovornih roditelja, pa sve do ministra, Vlade, pa i celog društva.

“Ispada da smo mi jedina profesija koja mora da obija vrata boreći se za svoja prava, a ta vrata su vrlo često zatvorena”, rekao je Ćirić.

Vladimir Ilić je na protestu istakao da prosvetni radnici više ne “prosvetljavaju, nego preživljavaju u ringu učionica”.

On je okupljenima poručio da su intelektualna elita koju ova država godinama gura sve niže i niže.

“Razmere ovog poniženja su sve veće i dublje. Tražimo da se zaustavi  propadanje prosvete koje se ogoljeno prikazuje u agresivnosti i nepoštovanju učenika prema svojim učiteljima i nastavnicima, profesorima i vršnjacima”, naglasio je Ilić.

On je kazao da se ponižavanje prosvetnih radnika može da zaustavi samo društvenom akcijom širokih razmera.

“Ovo je pitanje budućnosti naše dece i našeg društva u celini, kao i opstanka prosvetnog radnika. Koja je svrha obrazovanja ako ovaj koji se obrazuje maltretira, a onaj koji obrazuje radi u strahu i grču”, izjavio je Ilić.

Slaviša Milosavljević, profesor Gradjevinske škole “Neimar” rekao je da se sadašnje stanje u prosveti može da promeni samo izmenom zakonske regulative.

“Potrebno je sistemsko rešavanje, ali će zahtevati dosta vremena da dodjemo do boljeg sistema, jer postojeće stanje predugo traje”, poručio je Milosavljević

Okupljeni prosvetni radnici su istakli da se nasilju u školama može i mora stati samo ozbiljnijim kaznama za nasilnike i to kako za nasilne učenike, tako i za neodgovorne roditelja.

BONUS VIDEO Protest nastavnika protiv nasilja u školama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar