Dok većina njegovih vršnjaka šeta skrštenih ruku preko leđa, pružajući lagano korak po korak, Milovan Milutinović (75) iz Užica punom parom trenira karate i bodibilding, priprema ispite za januarski rok na master studijama na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu, a sada je rešio da ponovo ide u vojsku i svima dokaže da se takav čovek više ne rađa.

Cela Srbija poznaje Milovana kao „užičkog supermena“, čoveka koji se aktivno bavi sportom iako je u osmoj deceniji života, koji je 2012. godine peške išao do Londona i Moskve, ali i kao najstarijeg diplomca u zemlji koji je uspeo da za četiri godine položi čak 36 ispita.

Milovan Milutinović Foto: Privatna arhiva

Uveren u svoje sposobnosti, ovaj Užičanin kaže za Nova.rs da po fizičkoj, psihičkoj, ali i seksulanoj spremnosti i te kako može da parira tridesetogodišnjacima.

Milovan M

„Ne postoji nijedna osoba od na svetu koja gazi 75 godinu, a nikada u životu nije popila kap alkohola, popušila cigaretu i ostvarila izvanredne rezultate kao što sam ja! Moja generacija je 60 odsto pomrla, 20 odsto njih ne može ni da se sagne da obuje čarape, ovih 20 odsto trči zadnji životni krug, a ja špartam kao da mi je dvadeset godina. Kako? Pa lepo. Nisam išao kod lekara 60 godina, živim zdrav život koji bi trebalo da sledi sva omladina“, kaže naš sagovornik.

Pročitajte još:

Kako dalje objašnjava, Milovan je na dan svoje krsne slave rešio da se ponovo oproba u vojsci, međutim posle dva dana, njegov zahtev je odbijen, ali to, kako ističe, ništa ne znači.

„Ljubomora je najveća bolest čovečanstva, a sida, rak i korona se uspešno leče. Kada sam otišao da se prijavim, ta ideja se rodila u mojoj duši na dan moje krsne slave u crkvi kada sam odneo kolač. Preko puta crkve nalazi se regrutni centar. Stajao sam pred Boga, razmišljao i nešto me je navelo da napravim samo deset koraka napred“.

Milovan 1

Ušao je na Odeljenje odbrane i čekao skoro pola sata jer ga niko nije shvatao za ozbiljno kada je tražio da popuni zahtev za služenje vojnog roka.

„Valjda su ljudi misli šta li će ovaj, neće sigurno u vojsku. Uzeo sam papir i popunio. Rekli su mi da će to biti teško, ali da će moju molbu poslati u vojnu komandu u Valjevo i d aću dobiti odgovor za sedam dana. Ma kakvi, već drugog dana sam odbijen i to od strane osobe koja je vežbala kod mene kada sam otvorio prvu salu bodibildinga 70ih godina, koji se oduševio i čak me zagrlio kada me je video. Lično on je potpisao da ne odem u vojsku. To je ljubomora“, kaže pomalo ljut Milovan.

Milovan Milutinović Foto; privatna arhiva

Novopečeni profesor fizičkog vaspitanja kaže da niko ne može da ospori njegovu spremnost, pa čak ni porodica koja ga, nažalost, ne podržava.

„Nemam podršku od porodice, niti od žene, s njom se već deset godina mimoilazim po kući. A upravo to mi je imperativ da sve ovo radim. Verujte, da me pozovu iz deset kasarni, išao bih, ništa ne treba da mi plate, samo nek me puste da se dokažem. Dokazao sam da ću završiti fakultet i uspeo sam, čak i kada sam bio bolestan i imao koornu, nisam odustvovao sa predavanja“.

Milovan Milutinović

Najteže mu je, kako priča, kada je saopštio da želi da studira.

„Naišao sam na nerazumevanje okoline, ali nikome ne zameram. I ja sam čovek od krvi mesa. Sve sam ih demantovao. Em što sam završio u roku fakultet, em što sam diplomirao sa prosečnom ocenom 6,96. To uopšte nije loše. Imao sam tri desetke, dve devetke, dve osmice i ostale su bile šestice i sedmice. Bogami, za neke ispite je bilo potrebno zagrejati stolicu“.

Zahtev

Milovan je predao svu papirologiju Ministarstvu odbrane, a za krja razgovora kaže da neće odustati ako opet dobije negativan odgovor.

„U Ustavu Republike Srbije ne postoji klauzula po kojoj može da se zabrani dobrovoljno i patriotsko služenje vojnog roka za svoju zemlju, za svoju Srbiju, tako da idemo dalje, užički Supermen nikada ne odustaje“, poručuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Građani o vojnom roku: Od „nepotrebno“ do „to je ono što muškarcima danas fali“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare