Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Apsolutno je neprihvatljivo da se i dalje u slobodnoj prodaji u privatnim apotekama nalaze brzi antigenski testovi, upozorava mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica.    

Brzi antigenski testovi za otkrivanje koronavirusa pojavili su se u apotekama 17. decembra uz najavu da je reč o testovima kojima će testiranje na prisustvo ovog virusa biti moguće i u kućnim uslovima. Rasprodati su iste večeri, da bi naredni dan predstavnici Kriznog štaba upozorili građane da ne koriste sami te testove.

 

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Antigenski testovi su namenjeni isključivo za privatne zdravstvene ustanove, ne za građane. Molim građane koji su kupili te testove da ih sami ne koriste, ne smeju sami da uzorkuju, jer ako to radi nestručno lice, onda mogu da se dobiju lažno pozitivni ili lažno negativni rezultati. Može čak i neko da se povredi prilikom nepravilog uzimanja brisa“, objasnio je u ime Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Nadležni su najavili da će svi ti testovi biti povučeni iz slobodne prodaje, a građani su pozvani da ih ne koriste u kućnim uslovima.

Kuljić Kapulica za Nova.rs objašnjava da se sama uverila da u privatnim apotekama u Beogradu i dalje mogu da se slobodno kupe ti testovi iako je država najavila njihovo povlačenje.

Ona navodi konkretne razloga zašto testovi ne smeju da se koriste u kućnim uslovima.

„Prvo, bris za taj test mora da uzme stručno lice, jer neko nestručan može čak i da se povredi prilikom uzimanja brisa. Drugo, još važnije, ti testovi su biološki otpad koji mora pravilno da se skladišti, za šta u privatnim kućama ne postoje uslovi“ objašnjava.

Kada se koristi u kućnim uslovima, prema njenim rečima, onaj koji ga je koristio može da ga baci u kontejner sa ostalim otpadom ili eventualno u toalet.

„Ti testovi se ne kupuju bez razloga i jasno je da neke od tih osoba koje se testiraju njima mogu da budu pozitivne. U njihovom brisu biće virus koji može tako nemarno kroz otpad da dospe na ulicu i da se i na taj način širi“ ističe.

Ona upozorava da ti testovi nikako ne smeju da budu u slobodnoj prodaji u apotekama.

„Ako je već negde nabavljeno neka se ustupi određenim ustanovama, koje imaju ovlašćena lica da rade sa tim testovima“ zaključuje ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare