Foto:TANJUG/ MUP RS

Udruženje Info park saopštilo je danas, povodom Međunarodnog dana migranata, da su migranti u Srbiji u dvostrukom riziku, od pandemije koronavirusa i rastućeg nasilja na ulicama.

Posle više od pet godina rada na terenu s migrantima i suočavanja sa različitim vrstama izazova, prvi put primećujemo da je ova populacija gotovo ostala bez oslonca, zaštite i solidarnosti koju je ranije uživala u ovom društvu, navodi se u saopštenju Info parka.

Gostoprimljivo i solidarno lice Srbije od pre pet godina se izobličilo i preobrazilo u faustovski odraz ksenofobije, mržnje i nerazumevanja. Neveliki broj migranata u Srbiji tokom 2020. godine testiran je na kovid-19, nema umrlih, jer je većina pozitivnih lečena stavljanjem u izolaciju, a ne pristupom zdravstvenom sistemu Srbije, ukazuje se u saopštenju.

Povezane vesti:

Umesto nade, migranti u Srbiji imaju samo strah za zdravlje u situaciji preopterećenog zdravstvenog sistema i kompromitovanog pristupa zdravstvenoj zaštiti, bez dovoljne zaštitne opreme i uslova za sprovođenje preventivnih mera, što se posebno odnosi na one van sistema, izjavio je direktor Info parka Gordan Paunović.

Paunović je upozorio i da je u Srbiji ove godine prvi put zabeleženo psihičko i fizičko nasilje nad migrantima u policijskom postupanju, koje je sistematski sprovođeno od oktobra u Beogradu.

Zaposleni iz info Parka bili su svedoci neovlašćene primene sile i nedopustivog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su prekoračili granice policijskog postupanja i fizički zlostavljali izbeglice i druge migrante, navodi se u saopštenju.

Ovakvi nedopustivi prestupi vuku korene iz perioda vanrednog stanja kada je došlo do snažne militarizacije upravljanja migracijama, kada je Ministarstvo odbrane angažovalo snage i oklopna vozila oko migrantskih centara, a kasnije i u opštni Šid u službi zastrašivanja migranata, demonstracije moći i naposletku – predizborne kampanje.

Sa žaljenjem zaključujemo da je ovim započeto novo, negativno poglavlje u odnosu prema migrantima koje u ovom trenutku može jedino država i da zaustavi, ističe se u saopštenju Info parka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar