Marko Stojanović Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Rodbina i prijatelji tragično preminulog Marka Stojanovića (30) iz Svilajnca, danas su na gradskom groblju parastosom obeležiti 40 dana od smrti ovog mladog čoveka i oca dvoje dece. Marko je preminuo posle komplikacija izazvanih kolonoskopskim pregledom u bolnici u Ćupriji, a porodica i dalje nema odgovore ko je kriv i šta je bilo kobno po Markov život.

Marko je preminuo 29. oktobra, posle petodnevne kome u koju je zapao zbog komplikacija prilikom kolonoskopije.

Iz bolnice u Ćupriji nema odgovora, dok iz Ministarstva zdravlja za Nova.rs navode da ima novih vesti i konkretnih postupaka u vezi sa ovim slučajem, a da će se o svemu oglasiti „završnim saopštenjem za javnost“.

Marko Stojanović i bolnica u Ćupriji Foto:Privatna arhiva/Aleksandra Petrović/Nova.rs

Jedan od prvih poteza novoizabrane ministarke zdravlja, Danice Grujičić, koja je ministarsku zakletvu položila samo tri dana pre Markove smrti, bilo je formiranje komisije za inspekcijski nadzor bolnice u Ćupriji. Ipak, i posle završenog nadzora, ni Ministarstvo, ni bolnica ne odgovaraju na naša pitanja, šta je komisija ustanovila i šta je krenulo po zlu prilikom Markovog lečenja.

Tužilaštvo formiralo predmet

Jedine zvanične informacije do kojih je došao naš portal, stigle su iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, gde nam je potvrđeno da je formiran predmet i da su u toku predistražne radnje.

U tužilaštvu su nam takođe potvrdili da su im dostavljeni izveštaji inspekcijskog nadzora u bolnici, kao i sa obdukcije preminulog Marka, ali bez navođenja detaljnijih informacija.

U njihovom odgovoru se dalje kaže da su u toku predistražne radnje za utvrđivanje činjenica i okolnosti pod kojima je preminuo Marko Stojanović, kao i da ,,prikupljaju obaveštenja od relevantnih ustanova i pojedinaca koji imaju saznanja u vezi sa konkretnim slučajem‘‘.

‘‘Sudsko-medicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu data je naredba za medicinsko veštačenje, radi utvrđivanja uzroka smrti i eventualnih propusta nadležnih lekara i zdravstvenog osoblja. Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica u ovom postupku, biće doneta odgovarajuća javnotužilačka odluka‘‘, stoji u odgovoru našem portalu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dokazivanje lekarske greške i nesavesnog lečenja pacijenata, u praksi je dugotrajan proces, a u našoj zemlji neretko se dešavalo da krivci prođu čak i nekažnjeno.

Porodice preminulih pacijenata i građani koji imaju zdravstvene posledice zbog nestručnog i nesavesnog lečenja, godinama na sudu traže pravdu,  a u pojedinim slučajevima koje je pratila srpska javnost, suđenja su trajala čak i 10 godina.

Kakve su kazne za lekarske greške?

U Krivičnom zakoniku Srbije, jasno su predviđene kazne za lekare i medicinsko osoblje, koji zbog nesavesnog i nestručnog lečenja podležu krivičnoj odgovornosti za ugrožavanje zdravlja ljudi.

O sankcionisanju lekara, za naš portal ranije je govorio advokat Marko Pušica i istakao da je u slučaju najtežeg ishoda lekarske greške, odnosno teških telesnih povreda i smrti pacijenta, zaprećena zatvorska kazna do 12 godina.

„Reč je o članu 259 Krivičnog zakonika i to krivično delo, u stavu prvom, propisuje kaznu zatvora od jedne do osam godina, u slučaju da je posledica teška telesna povreda. U slučaju da je nastupila smrt, učinilac će se kazniti kaznom od dve do 12 godina zatvora“, rekao je advokat.

On je dodao i da su kazne blaže, ukoliko se ustanovi da je krivično delo učinjeno iz nehata. U takvim slučajevima, za teže povrede kazna je do tri godine zatvora, dok je za smrt predviđena kazna od jedne do osam godina.

Inače, kada je reč o lekarskim greškama, u Srbiji je do sada osuđujuća presuda doneta u tek nekoliko slučajeva.

BONUS VIDEO: Lekarske greške odnose živote, zašto se teško dokazuju?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare