Cela Srbija je pre skoro jednu deceniju upoznala Milorada Jurkovića - Mileta, stolara koji pravi i poklanja stolice za hranjenje dece svima koji ne mogu da ih priušte. Nema porodice koja ne poznaje ovog humanog čoveka jer on nalazi ljude za koje niko ne zna, koji ništa ne traže i koji su zadovoljni svojim životom, iako se vidi da im je potrebna pomoć. Tako je i ovaj put stolar Mile pronašao jednog dečaka Ivana kog se majka odrekla kada je imao samo četiri meseca života. Ovom mališanu je hitno potrebna naša pomoć.

Stolar Mile je na svojoj stranici na Fejsbuku objavio potresne slike iz doma jedne porodice koja jedva preživljava. Pored jako teških uslova u kojima žive, njegove suze izazvao je maleni dečak Ivan sklupčan u sklepanim kolicima, koji boluje od dispraksije, zbog čega ga je majka ostavila kada je imao samo četiri meseca.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Na jednoj od fotografija, Mile čuči pored improvizovanih kolica u kojima je Ivan i drži ga za ruku. Njegove reči o dečaku i dečakovoj porodici su istovremeno i tužne i jake.

„Dečak u ovim sklepanim kolicima pored koga sam čučnuo. Ivana čuva baka dok mu je otac sezonski radnik koji u ovim kišnim danima ništa nije ni mogao raditi. Ivana je majka ostavila i to potpisala da ga se odriče kada mu je sa 4 meseca otkrivena dijagnoza Dispraksija (poremećaj koordinacije koji se prvenstveno uočava u nezrelosti organizovanja pokreta). Od tada čuva ga baka, dok je otac po ceo dan po njivama da bi zaradio za njih“, napisao je ovaj dobrotvor.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Borba ove četvoročlane porodice da preživi je teška. Ono što se zaradi i zakrpi, pocepa se sa druge strane i tako u krug. Dugovi se šire i produžuju.

Mile objašnjava šta je Ivanu najpotrebnije. Kaže da dečak ima dosta garderobe, ali da su mu neophodna neurološka kolica.

Trenutno se dečak nalazi u improvizovanim kolicima.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

„Ova kolica su pravljena od običnih dečijih, a platforma za noge od žice za frižider. Da, da, dobro ste pročitali“.

Plavokosi dečak sme da jede samo blendiranu odnosno kašastu hranu, ali Mile navodi da nema ni nje, a kamoli hrane u komadima. Frižider je prazan.

Pročitajte još:

Zato je ovom mališanu potrebno bukvalno sve.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

„Od pelena broj 5, pomada, krema, sredstva za dezinfekciju. Hrana konzervirana i dugotrajna. Imaju frižider, može i kvarljivija hrana, ali dok to stigne do njih bolje je ne rizikovati. Dragi prijatelji, ovi ljudi i ovo dete su proveli zimu bez ijednog komada drveta da založe vatru. Bukvalno su se smrzavali“, napisao je Mile.

Ivanov deda je teško pokretan posle dva infarkta i jednog šloga. Ipak, kada ih je Mile posetio, uspeo je, objašnjava stolar, da se podigne iz kreveta.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

„Pozdravio nas je. Kaže: Mile, gledao sam te u jednoj emisiji kako si se zaplakao za jednim detetom, pa i ja sam plakao sa tobom. Teška priča koju sam vam ovako pokušao pojasniti, a ublažiti ne mogu, ma koliko se trudio. Trenutni dugovi koje imaju su 15.000 za struju i 10.000 duga za hranu. Svako ko želi i može da pomogne na bilo koji način, možete nam se javiti porukom u inboks stranice za dalji dogovor. Veliko hvala unapred ma šta god odlučili, jer i ja sam se ovih dana preispitivao radim li dovoljno i pomažem li dovoljno“.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Život u ovoj kući je nemoguć, što se vidi i po slikama. Mile je ostao bez teksta zbog Ivanove tužne sudbine – em živi u jako teškim uslovima, em ga je majka ostavila.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

„Jednoga dana staćemo svi pred Boga. I Ja i Vi i Ivan i njegova majka. Kako si sejao, tako ćeš i žnjeti“, napisao je Mile na kraju svoje objave.

A ako možete i želite da pomognete Ivanu, pišite Miletu.

Pomozimo Ivanu!

BONUS VIDEO: Pobeda u ringu humanosti: „Nisu mogli da me odvrate od ideje da doniram bubreg“