Foto. Nemanja Jovanović/Nova.rs, N1, Privatna arhiva

„Zašto stalno dolazite pre vremena? Sram vas bilo, mislite da ste jedini? Šta je sa vama? Pazite da vas sad ne ošišam!“, ovim rečima i brojnim uvredama jutros je u Univerzitetskoj dečjoj klinici (UDK) u Tiršovoj, dr Spasoje Radulović, specijalista dečje hirurgije, dočekao pacijentkinju, osmogodišnju devojčicu Dajanu Pavlović, kako za Nova.rs tvrdi njena majka Stanislava Pavlović. Devojčicu, koja je stopostotni invalid i kojoj je trebala hitna zamena gastrostome, doktor je, prema rečima majke, odbio da primi bez uputa, da bi kasnije, posle silnih uvreda i agresivnog rečnika, ipak pristao da obavi posao od dva minuta, i detetu, koje je tri i po sata gladno i u bolovima sedelo u čekaonici, konačno olakša muke.

„Juče smo zvali Tiršovu i objasnili da našoj ćerki mora da se promeni gastrostoma jer je labava, što znači da će ispasti. Rekli su nam da dođemo u Hitnu službu i obavimo tu proceduru, koja se inača završava za par minuta. Međutim, kada smo jutros oko osam sati stigli u bolnicu, doktor Radulović nam je tražio uput koji nismo imali. Mislili smo da za Hitnu službu ne moramo da ga nosimo. Nije hteo da nas primi, pa su tražili iz doma zdravlja da im se pošalje. Kada je konačno stigao, primio nas je, uz gunđanje i uvrede kako stalno dolazimo pre vremena da joj menja stomu, koja je ispravna. Inače, mi dođemo jednom u godinu dana, a bili smo u junu, pre 10 meseci u Institutu za majku i dete, kada joj je u ponoć ispala stoma i hitno su joj menjali i stavili novu. U svetu je inače praksa da se menja na šest meseci“, još uvek u suzama, za Nova.rs uzrujanim glasom priča Stanislava Pavlović, mama male Dajane.

Foto: Privatna arhiva

Dok su čekali uput i doktora da se odluči da li da primi malu pacijentkinju, Dajana je gladna i bez neophodnih lekova, sedela u kolicima u čekaonici, plačući.

„Naša ćerka je sto odsto invalid, i stalno idemo na neke vežbe, kontrole, ispitivanja, ne treba nam još i da se lekar istresa na nama, jer je on od jutros raspoložen za svađu. Napao nas je prvo zašto smo doneli našu stomu za zamenu, a to smo učinili jer smo više puta bili u Tiršovoj, gde nam je rečeno da oni nemaju stome, pa deci stave urinarni kateter umesto gastrostome i to bude privremeno rešenje dok ne nabave novu. Zbog toga smo letos u Sloveniji za 170 evra kupili stomu, da imamo za zamenu. Doktoru se to međutim nije dopalo, pa kada smo jutros ušli u bolnicu, rekao nam je da nemaju stome za zamenu, a da nije njegov posao da joj stavlja onu koja nije iz bolnice. Kada je stigao uput prvo nas pitao zašto smo došli, kad je stoma ustvari ispravna i ne treba da se menja, a ipak je promenio, ali uz svađu. Potom je priznao da imaju novu i u bolnici, ali da neće da joj stavi dok ne stigne uput. Kada je konačno i to rešeno, zamenio joj je i stavio njihovu, da nama, valjda, pokaže da smo bacili pare. U svemu tome bio je toliko neprijatan da je mom mužu, koji ima specifičnu frizuru, zapretio da će ga ošišati, kada je uzeo telefon da ga snimi kako nam se obraća. Onda mu je doktor oteo telefon iz ruke i krenula je svađa“, priča Stanislava, koja je za to vreme čekala sa detetom ispred ambulante.

Foto: Privatna arhiva

Žustra rasprava završila se dolaskom policije, koju je pozvao doktor Radulović.

„On ih je pozvao zbog uvreda koje je, kako kaže, trpeo. Međutim kada su došli, shvatili su sa kim imaju posla, pa su čak mom mužu rekli da ako želi da podnese prijavu, dođe u stanicu. Naravno, nikakva prijava ne dolazi u obzir, samo ne želimo više da vidimo tog čoveka, koji odavno ima lošu reputaciju jer maltretira i pacijente i roditelje zato što mu se može, a mi koji imamo decu sa ovakvim problemima, iscrpljeni smo i umroni, nemamo snage za svađu“.

Pročitajte još:

Sve što možemo radimo sami, kaže ova požrtvovana mama.

„Naučili smo sve što smo mogli oko aparata koje Dajana koristi. Imamo mnogo obaveza oko njenih vežbi, kontrola, pregleda i na sve to sad treba da se nerviramo oko doktora koji je odlučio da se svađa zbog posla za koji mu treba dva minuta. Dajanina stoma je kvasila, to znači da je pitanje trenutka kada će da ispadne, što se dogodilo letos. Ta cevčica koja se stavlja direktno u želudac, letos je ispustila vodu. To je kao balon koji se napuni fiziološkim rastvorom, a kada je stoma stara, ona popusti, pa ispušta tečnost i kad sve iscuri može da ispadne. To ne sme da se desi, jer ako se i dogodi, mora brzo da se reaguje i odmah promeni. U suprotnom, neophodno je da se otvara hirurškim putem, što smo želeli da izbegnemo. Dokotor Radulović ne bi promenio stomu da nije bila za menjanje, ali je morao da napravi scenu i bude neprijatan. Naglasio je čak da je stoma ispravna i da će je samo sterilisati i staviti nekom drugom detetu, da ne propadne, iako je to potrošni materijal. To će biti zaista skandalozno i opasno za drugog malog pacijenta i ne sme nikako da se dogodi“, naglašava Stanislava.

Foto: Privatna arhiva

Dajana koristi i aparate za disanje, ima i trahiostomu i gastrostomu.

„Živimo život intenzivne nege već godinama, a onda naiđemo na ovako neprijatnog i teškog čoveka, koji bi trebalo da leči decu i da svima nama olakša muke. Ako opet bude problem sa stomom, sama ću je zameniti kod kuće. Ipak, uvek mislim da valjda imamo pravo na to da nam lekari pomognu, da mi ne napravimo neku grešku, jer mnogo drugih stvari radimo i kupujemo sami, a kao trebalo bi da nam je sve obezbeđeno. Jedno je sigurno, kad ponovo bude išla na zamenu, tražićemo drugog doktora“, naglašava mama Stanislava.

Međutim u UDK Tiršova za Nova.rs kažu da se zamena gastrostome u ovoj bolnici vrši samo na osnovu uputa za bolničko lečenje i da su samo poštovali protokol.

“Procedura zamene zahteva da se dete primi u dnevnu bolnicu, zameni se stoma i nakon toga dete se otpušta kući. Univerzitetska dečja klinika ima dovoljan broj stoma, koje se deci menjaju uz klinički uput o trošku Fonda za zdravstveno osigiranje”, kažu u ovoj ustanovi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Doktor Radulović za Nova.rs ističe da ga je, zbog procedure sa promenom stome, otac devojčice vređao do te mere da je bio primoran da pozove policiju.

“Uzimajući u obzir kliničku sliku deteta, van svojih aktivnosti sišao sam u ambulantu da zamenim stomu. Roditelji nisu imali uput, doneli su svoju stomu koju su kupili. Kada smo saopštili da to nije protokol klinike i da imamo naše stome koje klinika koristi, otac je negodovao i napustio ambulantu. Nakon 15 minuta se vratio i rekao da su u međuvremenu elektronski dobili uput. Lično sam otišao do sale i doneo stomu i zamenio je, odnosno postavio novu. Proverom stare stome utvrđeno je da je i ona ispravna i to sam saopštio ocu. Od tog trenutka krenule su uvrede na moj račun, koje su eskalirale do toga sa sam odlučio da pozovem policiju. Od ulaska na kliniku, otac je pretio da će zvati novinare i medije jer ima loša iskustva. Nijednog trenutka nije ničim izazvan za takvo ponašanje. Uzimajući u obzir stanje deteta, kako ne bi čekalo, otvorili smo posebnu ambulantu broj 17, a intervencija traje pet minuta i mi je praktikujemo kod velikog broja pacijenata“, objašnjava dr Radulović.

On naglašava da je Univerzitetska dečja klinika jedina ustanova u regionu koja obezbeđuje stome za decu već 20 godina, i da je ovo prvi put da je neko na ovaj način reagovao.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare