Nemanja Popovic
Nemanja Popović Foto:N1

Preminuo je dvogodišnji dečak Lav Popović, koji je bolovao od leukemije i već dva meseca se borio za život na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Novom Sadu. Priča o malom Lavu, skrenula je pažnju javnosti nakon što je njegov otac Nemanja Popović započeo štrajk glađu ispred Ministarstva zdravlja jer, kako tvrdi, njegovom sinu nije dopušteno da prima eksperimentalnu terapiju kanabioidima bez THC-a, koja bi mu spasila život.

Vest o smrti dečaka za Nova.rs potvrdio Lavov otac nemanja, kao i Mladen Nikolić, koautor Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama. On se zajedno sa dečakovim ocem borio da Lav dobije lek.

Danica Petrović iz udruženja “IRKA” rekla je za Nova.rs da je ovaj slučaj nezapamćen u Srbiji.

„Meni je jako čudno sve ovo. Nije da nam je vlast ikad dala zeleno svetlo, ali to je ista ona vlast kao i pre osam godina. Zvanično kanabis nije legalizovan niti priznat u Srbiji, ali uvek se žmurelo na jedno oko što se toga tiče, bar strogo u medicinske svrhe. Dešavalo se da ljudi koje poznajem lično po bolnicama na noćnim stočićima drže ulje kanabisa, doktori vide i samo skrenu pogled. Zato je sad čudno što su dozvolili da jedno dete od svega dve godine koje je moglo da se spase, nije spaseno njima na dušu. Osam godina koliko sam ja ovde to se desilo nije“ navodi Danica.

Dečakov otac je ranije u potresnoj izjavi za N1 naveo, da bi terapija pomogla detetu i olakšala bolest, ali da lekari ne pristaju na primenjivanje iste ukoliko, kako kaže, lek nema etiketu – odnosno da je registrovan u Srbiji.

Lav je umro u danu kada se očekivao sporazum između minsitara zdravlja Severne Makedonije sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem, a koji bi omogućio da taj lek stigne u našu zemlju i da bude zvanično registrovan.

Inače, otac malenog Lava nije se odvajao od sinovljeve omiljene igračke, koja je stajala i na stolu tokom pregovora.

Omiljena igračka dečaka Lava Foto:Privatna arhiva

Kako je za Nova.rs rekao Nikolić, igračka lav biće simbol borbe, a ova igračkica bila je život dečaka na stolu države koja ga je odbila.

Vest da je maleni lav preminuo objavila je na svom Tviter nalogu i Inicijativa Ne davimo Beograd.

BONUS VIDEO: Pomozimo malom Bošku: 1032 na 3030

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar