Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Rodoljub Kubat ocenio je da je njegov otkaz nezakonit i da se njime prikrivaju mnogo ozbiljniji problemi u Crkvi i na tom fakultetu. 

On je gostujući u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova S istakao da nije u pitanju jedan profesor, već sistemski slučaj gde se zataškavaju svi glasovi koji ukazuju na probleme na fakultetu i Crkvi.

Podsetio je da on digao glas kada je pre godinu dana počeo progon vladike Maksima Vasiljevića koji je hteo da ispita optužbe za silovanje koje je studentkinja iznela protiv jednog od profesora Bogoslovskog fakulteta.

„Nama se spočitava da smo protiv crkve i Bogoslovskog fakulteta, to nije istina. Mi smo crkveni ljudi i posvećeni smo radu na fakultetu. Mi smo ne želimo da ćutimo na ono što se dešava na fakultet, na probleme koji se dešavaju. Niko nikoga nije osudio, već samo tražimo da se ispitaju navodi o silovanju i drugim problemima“ objasnio je Kubat.

Kubat smatra da čak i otkazivanje posete ruskog predsedika Vladimira Putina ima veze sa optužbama na račun starešine Hrama Svetog Save za otmicu.

„Strešina hrama na čije osveštavanje treba da dođe Putin je optužen za silovanje i otmicu. I on bi trebalo da dočeka ruskog predsendika. Jasno je da Putin ne dolazi zbog tog skandala o kom već pišu ruski mediji. Zato je određenima u Crkvi bitno da se piše o nekom profesoru i otkazu, a da se iza toga samo provuče ta priča o Putinu“ naglasio je Kubat.

„Dolaziću na fakultet jer je otkaz nezakonit“

On navodi da će dolaziti na fakultet, jer je njegov otkaz nezakonit pošto u samom obrazloženju ne postoji stavka zašto je dobio otkaz.

„Da li će biti predavanja zavisi od studenata. Taj otkaz je nezakonit, jer sam ja profesor Beogradskog univerziteta i  državni činovnik i ne mogu biti otpušten na osnovu nečije samovolje“ tvrdi Kubat.

Kubat smatra da će njegov slučaj će dobiti internacionalnu dimenziju, jer vodi neke međunarodne projekte i ima zakazana gostovanja u inostranstvu kao profesor Bogoslovskog fakulteta.

Govoreći o ponašanju rektorke Univerziteta u Beogradu, Kubat je ocenio da ona uliva poverenje i da dobro radi svoj posao.

„Međutim, rektorki nije jednostavno jer niko ne želi da u njegovom mandatu jedan fakultet ode sa Univerziteta. Univerzitetu u ovom slučaju nije jednostavno jer se strano telo, kao SPC, meša u njihove odluke“ rekao je Kubat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar