Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Iako smo često poslednjih dana čuli da su prošle vlasti dovele Rio Tinto u Srbiju, istina je takva da je premijerka Ana Brnabić još 2018. godine rekla da će se lično ona uključiti u pregovore oko dolaska ove kompanije.

„Ovo je u stvari borba za nove investicije“, rekla je jasno premijerka Ana Brnabić.

U prilogu koji je objavljen na RTS 2018. godine navodi se da su dogovoreni kvartalni sastanci s rudarskim konglomeratom Rio Tinto.

„Direktori Rio Tinta su sa mnom i ja ću se sada i lično uključiti u dalju realizaciju ovog projekta kako bismo imali maksimalno pozitivni efekat“, rekla je Brnabić tada.

Podsećamo, poslednjih dana veliki su protesti građana širom Srbije zbog dolaska pomenute firme, ali je predsednik Vučić u svom maniru „oprao ruke“, te rekao da je još prošla vlast dala dozvolu Rio Tintu da dođe u Srbiju.

Vučić je u obraćanju javnosti pokazao nekoliko dokumenata koji, kako je rekao, dokazuju da je bivša vlast od 2004. do 2012. godine odobrila kompaniji „Rio Sava Exploration“, delu korporacije Rio Tinto, da izvodi geološka istraživanja na području opštine Loznica, čemu se protive ekološka udruženja i deo građana.

Vučić je rekao da „ključni dokument od 1. februara 2012. odobrava toj kompaniji izvođenje radova metodom bušenja velikog prečnika“.

„Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta, bila je iz 2012. godine, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima“, podvukao je Vučić.

Bonus video: Nova.rs u dolini Jadra

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare