Gotovo 10 meseci, od septembra 2022. sve do pre neki dan, zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ štrajkuju i protestuju, zahtevajući ostavku ili smenu direktorke dr Ivane Stašević Karličić, koja je uspešno odolevala pritiscima javnosti, brojnim optužbama za mobing, zloupotrebu položaja, nepotizam, finanasijske malverzacije, zanemarivanje teško obolelih pacijenata, katastrofalne uslove za rad lekara i terapeuta. Tako je bilo sve do juče, kada je konačno odlukom Vlade Srbije sa ove funkcije smenjena.

Doktorka Stašević Karličić je od 2002. zaposlena u ovoj klinici, a na mestu v.d. direktora bila je od 2017. godine.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nepravilnosti u radu ove direktorke postale su vidljive još u aprilu 2020. godine, na samom početku pandemije koronavirusa, kada je javnost kao grom pogodila vest o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koju je sprovela direktorka. Ovo je nažalost bio samo jedan u nizu njenih neobjašnjivih poteza, zbog kojih su mnogi zaposleni, kako oni sami kažu, napustili ovu bolnicu u protekle četiri godine. Takođe, javnost je dovodila u vezu sa privatnim domom za stare “Dolče Vita – Kej”, što je kao direktorku državne ustanove, stavlja u direktan sukob interesa.

U internom dokumentu Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, zavedenom pod brojem 3137, dana 6. aprila 2020. i istaknutom na oglasnim tablama svih odeljenja u toj bolnici, naznačeno je da je lekarima te ustanove strogo zabranjena upotreba rukavica, osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Naredba je glasila:

„Načelnicima organizacionih jedinica, obaveštavaju se svi lekari u organizacionim jedinicama Klinike za psihijatrijske bolesti ‘Dr Laza Lazarević’ da je strogo zabranjena upotreba rukavica osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima. Takođe je potrebno manuelni kontakt sa pacijentima svesti na minimum.

Potpis: VD direktora klinike doc. dr. sci. med. Ivana Stašević Karličić., u Beogradu, 6. aprila 2020. godine.“

Pročitajte još:

U to vreme lekari iz ove ustanove, govorili su da trpe pritisak i pretnje rukovodstva i da ne pamte veću pometnju i ponižavanje medicinskog osoblja.

O direktorki Klinike „Dr Laza Lazarević“ dr Stašević Karličić, oglašavala se i Marinika Tepić. Ona je na društvenim mrežama podsetila da je doktorka, inače supruga Miljkana Karličića, koji je 90-ih godina bio pomoćnik za informisanje tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića. Karličić se 1998. godine “proslavio” time što je 13. oktobra upao sa policijom u redakciju lista “Danas”, da uruči Vučićevo rešenje o zabrani izdavanja ovih dnevnih novina nakon samo 16 meseci njihovog postojanja.

Foto: Video/FoNet

U redovima koje je Tepić tada ispisala o dr Karličić Stašević, zapitala se i da li je oprema, koju je direktorka zabranjivala zaposlenima tokom pandemije, možda prebačena u privatni geronto dom “Dolče Vita – Kej”, koji je u vlasništvu doktorke i njene sestre Milene Stašević.

Naime, zbog prekomernih kažnjavanja “svih vrsta”, stalnog premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo, seljenja iz odeljenja u odeljenje, promene pacijenata, ali i nemogućnosti komunikacije sa direktorkom, zaposleni u klinici “Dr Laza Lazarević”, štrajkovali su gotovo 10 meseci.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Glavni razlog za štrajk bilo je pre svega je loše rukovođenje klinikom od strane direktorke. Njen odnos prema zaposlenima je katastrofalan. Sa njom je nemoguće razgovarati. Lekari, terapeuti i sestre, ne mogu ni da se požale, da kažu šta im smeta i zašto ne mogu da rade u uslovima koje je postavila i od kojih ne odstupa, očigledno ni po koju cenu, kad sa njom nema komunikacije“, kaže za Nova.rs Dragan Sinđelić, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije – Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Takođe, zaposleni navode, da je direktorka zimi gasila grejanje u bolnici u Padinskoj skeli, da su pacijenti dobijali jedva pola porcije za obrok i da su se neprestano žalili da su gladni i da im je hladno, ali osoblje sa direktorkom nije imalo komunikaciju, jer, kako naglašavaju, ona žalbe nije slušala, niti uvažavala.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, dr Ivana Stašević Karličić, za koju kažu da je bila jedna od perjanica bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara, rođena je 1973. u Novom Pazaru. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1998. godine, a nakon završenog kliničkog staža, 1999. godine, upisala je specijalizaciju iz psihijatrije i položila specijalistički ispit 2002. godine.

Oktobra 2012. upisala je doktorske akademske studije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Neuronauke i studije uže specijalizacije sudske psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorirala je 2016. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu sa tezom „Analiza nepovoljnih ishoda lečenja pacijenata sa dijagnozom delirijuma u jedinici intenzivne psihijatrijske nege“.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je krajem prošle godine da je inspekcija RFZO posetila Kliniku “Dr Laza Lazarević” zbog prijave o nenamenskom trošenju novca i da je ustanovljeno da je fakturisano više lekova nego što je potrošeno, da na računu klinike nema sredstava za ishranu dok ishrana nije plaćena dobavljačima.

Takođe, Grujičić je navela i da je inspekcija Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja našla nepravilnosti u radu klinike, te da je zbog toga preložila Vladi Srbije da direktorku smeni.

***

BONUS VIDEO: Radnici klinike Dr Laza Lazarević kreću u protestnu šetnju ka Vladi Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare