Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić realizovao je, u okviru fondacije "Alek Kavčić", projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji, a koji se nalaze u elektronskoj formi na internetu, i naravano, mogu da se štampaju za lične potrebe. Kavčić je na svom Tviter nalogu napisao da su besplatni udžbenici postali srpska stvarnost.

Naime, profesor je podelio link ka sajtu besplatnabiblioteka.com, a gde se može videti da će osnovcima na raspolaganju biti online udžbenici za sve nivoe razreda, od prvog do osmog.

Trenutno su dostupni udžbenici za III i VII razred.

Kako je i sam Kavčić rekao, osnovno obrazovanje je obavezno, pa i udžbenici treba da budu besplatni.

Podsetimo, Profesor Kavčić je za portal Nova.rs pričao o svom planu da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji i da je njegova želja da popravi stanje u obrazovnom sistemu Srbije.

Profesor Kavčić, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu i predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija „Marvel“. Posle višegodišnjeg tuženja, Karnegi Melon i prof. Kavčić su dobili spor i odštetu od 750 miliona dolara. Profesor Kavčić je nekoliko puta rekao da će, deo novca koji je od parnice bude pripao njemu, uložiti u budućnost srpske dece.

Kavčić je za Nova.rs nedavno rekao da je obrazovni sistem Srbije u višedecenijskoj krizi, te da se izlaz iz te krize vodi prevashodno preko povratka ugleda prosvetnih radnika u društvu.

„Da bi se to sprovelo u delo, potrebno je ostvariti vrlo konkretne ciljeve, a jedan od njih je da se naprave udžbenici koji bi bili potpuno besplatni za sve osnovce u Srbiji. Tada će na prosvetnim radnicima biti da te udžbenike zaista i izaberu za potrebe svoje nastave. Time će oni jasno pokazati od kakvog su moralnog tkiva satkani. Ako učitelji i nastavnici izaberu besplatne udžbenike i time pomognu budžete roditelja dece u svojim odeljenjima, to će biti prvi korak da sebi povrate neophodan ugled u društvu“.

Projekat besplatnih udžbenika podrazumeva da su đacima dostupni na internetu u svakom trenutku.

Može da se uči sa pdf formata, da se skine udđbenik, odštampa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare