Grafika: Slađana Đermanović

Srbija se bliži milionitom vakcinisanom građaninu, a sve je više i onih revakcinisanih. U nadi da će čim pre moći komotnije i slobodnije da žive sve je više vakcinisanih građana koji odlaze da rade serološke testove koji pokazuju količinu antitela na koronavirus. Ono što je od lekara mogao da čuje svaki građanin koji je otišao da primi bilo koje cepivo je da desetak dana nakon druge doze razvijamo imunitet i famozna antitela. Sudeći po pojašnjenjima koja smo čuli od imunologa Emine Milošević, to ne mora da znači i da će se antiteta koja su stvorena vakcinacijom biti valjano i na pravi način vidljiva u testovima.

Emina Milošević je jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs „Struka protiv korone“, u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Naša sagovornica poručuje da se ni pre ni posle vakcinacije ne preporučuju testiranja na antitela, a objašnjava i zašto.

„Najčešće se u tim testovima prikazuju antitela na sasvim drugi virusni protein u odnosu na onaj na koje Fajzerova i ruska vakcina pokreću imuni odgovor. Antitela u tim testovima, dakle, nisu ona koja uzrokuju vakcine. Eventualno bi kineska vakcina mogla da pokaže ta antitela na uobičajenim testovima, međutim ni to nije potpuno pouzdano”, kaže Milošević.

„Testovima se najčešće i ne određuju baš ona antitela koja su protektivna. Na primer, test detektuje antitela na N protein virusa, a vakcina treba da uzrokuje nastanak antitela na S protein. Proizvođači testova nekad i ne deklarišu koja antitela bi test trebalo da meri“, ističe.

Ona dodaje da čak „i u slučaju da antitela nisu detektovana, zaštita može postojati zahvaljujući ćelijskom imunitetu (T-limfocitima) i memorijskim B-ćelijama“.

„Apsolutno ne postoje ni naznake koje bi ukazale kada bi neko trebao da ponovi vakcinaciju“, odgovara dr Milošević.

Ona ukazuje i na činjenicu da se „ne zna koji je nivo antitela protektivan, odnosno zaštitni“.

Ističe da osoba koja je prebolela kovid 19, može da se vakciniše mesec dana nakon preležane infekcije, ali upozorava mora da čeka da prođu tri meseca ukoliko je od kovida lečena krvnom plazmom rekonvalescenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare