Foto: Aleksadnra Petrović/Nova.rs

Proizvođačima krompira ponuđena je otkupna cena od 10 dinara po kilogramu, pa su mnogi od njih najavili da će svu neprodatu robu morati da bace. Kako ovaj ponos ivanjičkog kraja ne bi završio na otpadu, poljoprivrednicima su u pomoć pritekli građani. Fondacija "Tate Novosađani" prva je otkupila deo prošlogodišnjeg roda i poklonila humanitarnim kuhinjama, a slična akcija organizovana je i u Kragujevcu.

Kamion natovaren sa 15 tona ivanjičkog krompira, u Kragujevac je stigao zahvaljujući udruženju „Kragujevčanke“ koje je u saradnji sa Fondacijom iz Novog Sada pozvalo proizvođače da svoj krompir ne bacaju, već da ga ponude građanima na prodaju. Kragujevčani su krompir kupovali na džakove, direktno sa kamiona, a cela akcija imala je dvojaki humanitarni karakter – pomoć poljoprivrednicima, a ujedno i prikupljanje sredstava za lečenje šestomesečnog Gavrila Đurđevića koji boluje od Spinalne mišićne atrofije.

Na improvizovanoj tržnici u Kragujevcu, kilogram krompira koštao je samo 19 dinara, a od svakog prodatog džaka, proizvođači su se odrekli dela zarade za lečenje malog Gavrila. Vlade Stefanović iz Katića kod Ivanjice za naš portal objašnjava da otkupna cena od 10 dinara ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje, pa u ivanjičkim skladištima, dodaje on, propada na tone kvalitetnog krompira.

„Uvoz je odradio svoje, pa u velikim marketima nema mesta za naš krompir. Sve što ne budemo mogli da prodamo moraćemo da bacimo, a to nisu male količine. Ljudi su celu godinu radili za taj krompir, žive od toga, nemaju drugih prihoda, a sada će im propasti ceo rod“, jada se Vlade, koji je ove godine sa svojih njiva izvadio oko 20 vagona krompira, sa kojim, kako kaže, ne zna šta da radi.

Vlade ogorčeno dodaje da je tržište preplavljeno uvoznim krompirom, pa nema interesovanja za organizovanim otkupom, čak ni po ceni od 10 dinara.

„Za nas je ovakva prodaja veliki spas. Zahvalni smo ljudima iz Novog Sada i Kragujevca što su nas pozvali, a raduje nas i što kroz ovakvu prodaju učestvujemo u prikupljanju novca za lečenje bolesne dece“, iskren je ovaj mladi poljoprivrednik.

Foto: Aleksadnra Petrović/Nova.rs

U Udruženju „Kragujevčanke’’ za Nova.rs ističu da je poziv građanima da kupovinom krompira podrže domaće proizvođače, a istovremeno pomognu i malom sugrađaninu Gavrilu, naišao na veliki odziv, te da je unapred rezervisano više od pola kamiona. Zbog velikog interesovanja građana, najavljuju da će istu akciju organizovati i u subotu 13.marta.

Država smanjila subvencije za krompir

Ovogodišnja otkupna cena za ivanjički krompir niža je nego ikada, tvrde proizvođači, a naš sagovornik Vlade Stefanović dodaje i da je država povrh svega, umanjila subvencije. Praveći paralelu između agrarne politike u našoj i razvijenim evropskim zemljama, objašnjava da njegove kolege u Evropi imaju državne subvencije po kilogramu povrća, dok se kod nas pomoć države dobija po hektaru obradivog zemljišta.

„To je u startu neravnopravan položaj i zbog toga smo ugroženi uvoznim krompirom. U Evropi proizvođači dobijaju subvencije države od pet do šest eurocenti po kilogramu, pa imaju i računicu da proizvode velike količine. Kod nas je pomoć države bila 5.000 dinara po hektaru zemlje, a sada je i to smanjeno na 4.200’’, pojasnio je Vlade, dodajući da je proizvođačka cena krompira oko 15 dinara po kilogramu.

Foto: Aleksadnra Petrović/Nova.rs

On se prisetio i da je prošlogodišnja otkupna cena bila između 30 i 35 dinara i pita se šta se u međuvremenu dogodilo na tržištu pa je ovogodišnji otkup, kako kaže, srozan na 10 dinara. Navodi i da mnoga domaćinstva koja su generacijama uzgajala isključivo krompir, razmišljaju o promeni poljoprivredne kulture. Prema podacima čačanske Poljoprivredne savetodavne stručne službe, na području Čačka, Ivanjice, Arilja, Lučana i Gornjeg Milanovca krompir se uzgaja na oko 3.500 hektara, a prosečan prinos po hektaru je blizu 40 tona.

Optimalno vreme za prodaju uskladištenog krompira je do kraja maja, ali sudeći prema najavama ogorčenih poljoprivrednika, veći deo tog roda, završiće kao otpad.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar