Na društvenim mrežama širi se jeziv snimak na kojem se čuje kako jedan putnik u autobusu govori drugim putnicima, migrantima, "da ih treba pobiti" i da zaslužuju metak u glavu.

Građani Srbije godinama negoduju što migranti, na svom putu do Zapadne Evrope, moraju da prođu kroz našu zemlju i da se neko vreme zadrže u njoj. Diskriminacija je prisutna na svim nivoima i vrlo malo se uradilo po tom pitanju. Čini se da pojedini naši sugrađani nisu čuli za solidarnost i empatiju, pa svoja ograničenja i strahove jedino umeju da kanališu vređanjem i pretnjama drugačijima, što pokazuje najnoviji snimak sa društvenih mreža.

Na snimku koji se širi Tviterom vidi se jeziva scene iz međugradskog autobusa u Srbiji, u kojem putnik isteruje migrante iz autobusa uz ozbiljne pretnje.

„Napolje, napolje, napolje. Ajde, raus, marš. Napolje bre stoko jedna“, vikao je tom prilikom, dok su migranti u koloni jedan po jedan izlazili iz autobusa.

Uzalud su pitali „šta smo uradili“, budući da se na snimku to zaista i ne vidi, ali umesto odgovora dobili su još jeziviju poruku.

Pročitajte još:

„M70 i metak u glavu. Treba vas pobiti sve. Naučićeš tek srpski kad ti budem metak sasuo u tu crnu glavi“, nastavio je putnik, koji je u međuvremenu dobio podršku vozača da je u pravu.

„Ja sam služio ovoj zemlji, dao sam joj zakletvu. Da imam sad oružje, pobio bi ih“, zaključio je putnik ovaj zastrašujući razgovor.

Brojna pitanja i nove podele će otvoriti ovaj snimak, ali nesporno je da smo kroz nešto manje od dva minuta snimka mogli da čujemo govor mržnje, netrpeljivost prema drugima i poziv na linč, da se istrebe „oni drugi“.

Sve to je pod parolom da se služi ovoj zemlji, da će ona nestati ako ne izbrišemo sve one koji su drugačiji od nas i koji nam smetaju. Danas su to migranti, sutra nacionalne manjine, a ko zna ko je sledeći.

 

Bonus video: „Život“ migranata u Majdanu i pogled kroz žicu u bolje sutra

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare