Foto: Google street view, Privatna arhiva

Čitava Srbija je zgrožena zbog nesvakidašnje pljačke koja se dogodila u beogradskom vrtiću "Maslačak" u Mirijevu, kada su vandali, u noći između nedelje i ponedeljka, provalili u vrtić gde su boravili nekoliko sati, isprevrtali stvari, urinirali i povraćali po dečijim sobama, uzeli svu tehniku koja može da se preproda i na kraju otišli i iza sebe ostavili gomilu smeća, među kojima je najviše bilo flaša i pikavaca. Nova.rs razgovarala je sa Ivanom Petrović, majkom čije dete svakog dana odlazi u ovaj vrtić, a i ona je, pre 30 godina, provela svoje detinjstvo u njemu. Ona se pribojava da će se ovakve stvari ponavljati sve dok se ne uvede obezbeđenje i nadzorne kamere.

Roditelji, čija deca idu u ovu ustanovu, izrevoltirani su Upravom vrtića koja nije preduzela nikakav korak još od 2018. godine kada se dogodila slična situacija, ali i zbog toga što su taj isti dan primali decu u vrtić, iako je dezinfekcija obavljena tek posle podne, kada se završavalo radno vreme vrtića.

„Strašno je što se to već desilo i što se niko nije setio da postavi kamere ili šta već, kako se incident ne bi ponovio. Njihov odgovor je tada bio da nemaju sredstava u budžetu za vrtiće. Navodno, u vrtiću postoji alarm, ali zašto se onda nije upalio? S obzirom na stanje, očigledno je da su ti provalnici satima tamo boravili. Kako je moguće da se alarm nije aktivirao? Juče je, zaista, sve mirisalo na čisto, vidi se da je sve dezinfikovano. Ali to je bilo juče. A u ponedeljak? Zašto je vrtić uopšte radio taj dan? Umesto da ceo dan bude zatvoren kako bi policija na miru obavila uviđaj, prikupila dokaze, a potom izvršena dezinfekcija svake prostorije s obzirom da su vandali ulazili u baš svaku sobu, vrtić je puštao decu unutra. A iz Zavoda za biocide su tek u 17:25 došli da dezinfikuju vrtić, obavestili su nas iz vrtića o tome u onlajn zajednici na viberu, da dođemo po decu ranije, kako bi se obavila dezinfekcija“, kaže Ivana.

Pročitajte još:

Ivana je pre trideset godina išla u ovaj vrtić, a kako se priseća, situacija je bila bolja jer su, na neki način, i deca, ali i sam vrtić nakon završetka radnog vremena, bili obezbeđeni.

„Ako se to dešava svako malo, onda počinioci znaju da mogu da uđu bez problema i da odnesu šta žele. Zašto nije obezbeđen bilo kakav vid obezbeđenja, nadzorne kamere, pa da možemo da krenemo od nečega. Problem je što vi u svakom momentu možete da ušetate u vrtić i niko da ne vidi ni kad ste ušli, ni kada ste izašli. Toliko je nesiguran vrtić. Javljali su se roditelji širom Srbije čija deca idu u druge državne vrtiće i svi imamo isti problem. Uglavnom privatni vrtići imaju neko obezbeđenje, dok su državni, nažalost, ruinirani u smislu da nimalo nisu modernizovani, a i ono malo što su modernizovani, to je zahvaljujući sredstvima koja su roditelji kupili. Kada sam ja išla u vrtić, dva vučjaka su bila u dvorištu u boksu i bili su pušteni nakon isteka radnog vremena. I niko nije ni pomišljao da uđe u vrtić“.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kako dalje priča, njenom suprugu su tog dana, tek na ulazu u vrtić saopštili šta se dogodilo i to su čuli od policijskog službenika.

„S obzirom kakva je gadost napravljena i da su vandali urinirali i povraćali gde god su stigli, prosto je jedina realna i najbolja opcija bila zatvoriti vrtić tog dana dok se sve ne očisti i ne dezinfikuje. Da je sistem normalan, tako bi i bilo“.

Ivana Petrović Foto: Promo

Deca su, kako priča, boravila u prostorijama koje nisu bile oštećene, ali kaže da veruje da su prestupnici sigurno ulazili s obzirom da je iz apsolutno svake sobe ukradena tehnika.

„Provalnici su odneli svu tehniku, kao i 2018. godine. Televizore, mini linije, sve što su donirali roditelji ili za šta su skupljali novac, da bi deca imala. Bila sam ljuta i zbog toga što su vaspitačice čistile sav taj nered kada su došle na posao, a pre nego što su stigli iz Gradskog zavoda. One nisu ni za šta krive, predivne su i zaista posvećene deci, ali zar je na njima da to čiste? Ionako ne primaju platu koju bi realno trebale da imaju. Ipak čuvaju nešto najvrednije na ovoj planeti. Pretpostavljam da su ustvari svi zaposleni čistili. A upravnica vrtića se nije pojavila, iako smo svi očekivali. Otišla je sa grupom dece na zimovanje, međutim, rekreativna je mogla da se prekine i da se ona vrati kako bi rešila ovu situaciju. Ovo će se ponoviti, videćete. Čim se ponavlja nekoliko godina unazad, a ništa se ne radi po tom pitanju da se to spreči, onda će vandali ponovo upasti“.

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Vrtić , kako Ivana objašnjava, izgleda potpuno isto kao i kada je ona išla, s tim što je tek pre nekoliko nedelja promenjen pod, a novi nameštaj je stigao baš pred ovaj nemili događaj.

„Prošle nedelje je stigao nov nameštaj, dobro je što nije sve postavljeno i sklopljeno. Komunikacija između vrtića i roditelja je slaba, pa ne znamo ni šta je stiglo. Ormarići su, recimo, isti oni koje sam ja koristila pre 30 godina. Ali dobro, otom potom. Ne tražimo milionsko ulaganje, nego malo po malo, čisto da nam deca idu dostojanstveno u vrtić“, kaže naša sagovornica.

Bez odgovora

Portal Nova.rs kontaktirao je vrtić povodom pljačke, ali su nas oni preusmerili na Predškolsku ustanovu Zvezdara. Uputili smo im pitanja, ali smo ponovo preusmereni – na Grad Beograd. Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO: Zgarište i narkomani pored vrtića: Građani Užica strahuju za bezbednost svoje dece

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar