Foto: Google maps, privatna arhiva

"Nenad je sada dobro, trenutno je na Dečijem odeljenju, majka je sa njim. Svestan je, stabilno je, Bogu hvala. Lekari ništa ne govore, tako da ne znamo koliko će trajati oporavak. Žali se da ga bole rebra. Tužno je sve ovo što se dogodilo, ali neću ostati imun. Prebacio sam i njega i sestru u drugu školu, policija je pokrenula krivični postupak protiv dece koja su učestvovala u napadu na Nenada, a i ja sam tužio i učesnike i školu, pa ćemo videti šta i kako dalje".

Ovako za Nova.rs kaže potreseni otac Dejan Kolar iz Subotice, čiji je trinaestogodišnji sin Nenad u ponedeljak, nakon što su ga vršnajci maltretirali u školi, hitno operisan, pri čemu mu je izvađena slezina.

Ovaj slučaj vršnjačkog nasilja, kao i drugi koji su se dogodili u prehodnih nekoliko nedelja, nikoga nije ostavio ravnodušnim, a dečakov otac Dejan za naš portal kaže da njegovog sina maltretiraju drugi učenici otkad je krenuo u prvi razred.

„Ovo traje od prvog razreda, međutim svi problemi su ostajali u četiri zida. Niko ništa nije rešavao, učiteljica je govorila da će da reši i na tome se završavalo sve. To se nastavilo u višim razredima, išao sam kod psihologa i dobio zadatak da radim pojačan rad sa svojim detetom. Zbog čega? Kao da je moje dete bio nasilnik, a ustvari je on maltretiran. Dolazilo je do fizičkog nasilja i ranije. Nenad je sitniji od drugara jer je najmlađi, pošto je februarsko dete, non stop se žalio da ga maltretiraju i biju. Prijavljivao sam i na tome je ostajalo“, ističe Dejan.

Foto: Google maps

Kako dodaje, najviše je razočaran direktorom škole koji se, kako tvrdi, nije udostojio ni da pozove i pita za Nenadovo zdravlje.

„Osim Nenadove razredne, niko drugi me nije pozvao da me pita kako je on i da mu poželi brz oporavak. Dežurni nastavnik me je pozvao da dođem jer je Nenad pao i žalio se da ga boli rebro i da teško diše. Rekao je u smislu dođite i pokupite dete. Pogledao sam snimak, video sam taj napad sa leđa, tražio sam da dođe direktor, da se pozove policija jer je u pitanju vršnjačko nasilje, ali pedagog je rekao da to ne ide tako kako sam ja mislio. Kada sam video da to uopšte nije naivno, uzeo sam Nenada za ruku i odveo ga u hitnu“.

Foto: Shutterstock

Dejan je ceo slučaj prijavio policiji koja će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva podneti krivičnu prijavu protiv jednog četrnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda.

„Ja ću da guram slučaj preko advokatske kancelarije i protiv dece koja su učestvovala i protiv škole zbog neadekvatnog reagovanja odnosno nereagovanja. Ne želim i ne mogu da ostanem ravnodušan na ovo. Nisu me pozvali ni roditelji od tih dečaka koji su napali Nenada. Čim ćute, to je prihvatanje krivice. Trebalo je još ranije da prebacim dete u drugu školu, ali sve sam mislio da će iti bolje, da će prestati da ga maltretiraju. I smirila se situacija u petom razredu, pa sam pomislio to je to, gotovo je“.

Foto:Shutterstock

Kako dalje priča, nikada nije organizovan roditeljski sastanak zbog žalbi da njegov sin trpi vršnjačko nasilje.

„To ne postoji u ovoj školi. Govorio sam razrednoj starešini da postoji problem, navodio koja deca ga uznemiravaju, ali ništa, nikada nije bio zakazan sastanak sa tim roditeljima ili otvorena vrata, nego rešićemo i to je to. Očigledno je da psotoji sistemski prolem koji niko ne rešava. Mora neko da nastrada, digne se prašina nedeju- dve i to je to. A dokle tako? Ne prihvatam izgovore da je u pitanju tik tok i slično. Recimo, ja imam osteoporozu i vi meni lupite šamar i slomim kičmu i onda ovo vodi ka izgovoru izvinite, nisam znao. Dečak je došao sa leđa i namerno ga tako uradio. Da li treba svima na čelu da piše da je neko bolestan, pa da ga druagri ne diraju? To nijedan advokat neće podržati. Teška telesna povreda, jasno je šta treba da se radi. Da li je taj neko znao ili nije, da li je tik tok ili nije, sad je nebitno. Policija će rešiti sve, na ovome ne sme da ostane“, kaže razjareni otac.

Pajica Bašić Foto:printscreen/RTV Yu Eco

Direktor OŠ „Sonja Marinković“ Pajica Bašić za Nova.rs priznaje da nije pozvao dečakovog oca nakon nemilog događaja jer je juče bio zakazan sastanak na kom je trebalo svi da prisustvuju, ali ga je Dejan otkazao.

„On je trebalo juče da dođe kod razrednog starešine na razgovor, a ja sam rekao razrednom da me obavezno pozove jer želim da budem prisutan kada dođe. Međutim, on je otkazao taj razgovor rekavši da više nema smisla jer će ionako ispisati decu iz naše škole“, kaže direktor.

Na naše pitanje zašto škola ranije nije reagovala kada je otac prijavljivao da je njegovo dete maltretirano od strane vršnjaka, direktor kaže da mu se povodom toga nisu oraćali ni dečakov otac, a ni razredni starešina.

Pročitajte još:

„Ako ste razgovarali sa odeljenskim starešinom oko nekog problema, a taj problem nije rešen dugi niz godina, zašto ne dođete kod direktora? Osam godina je čovek nezadovoljan, ne dolazi kod direktora, pritom upisuje i drugo dete u našu školu. To je malo čudno. Ako odeljenski ne može nešto da reši, tu je direktor. Da je rekao ajde da vidimo da rešimo, ja bih pomogao, a verujte, prvi put sam ga video na televiziji“, tvrdi direktor Bašić.

Prema njegovim rečima, jedini slučaj oko ovog dečaka u koji je upućen, bio je u petom razredu, kada su učeniku drugi đaci polomili naočare.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs, Printscreen/Twitter/@dkrasojevicpavicevic

„Za taj slučaj sam znao, ostalo ništa jer mi razredna nije ništa govorila. U jednom trenutku mi je rekla da se situacija smirila i to je to. Sada sve ispada protiv nas, pričaju i direktor nije hteo da dođe kad je učenik pao. Nije istina, došao sam posle sat vremena, ali fizički nisam mogao da stignem, ali sam uputio oca rekavši da je u školi koordinator za zatitu od zlostavljanja i zanemarivanja.

Kako ističe, u ovom slučaju se dalje pokreće vaspitno – disciplinski postupak protiv učenika za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom period pojedinačno će raditi sa svakim od učenika, takođe i sa odeljenjem u kojem se oni nalaze.

„Na kraju se izriču i vaspitno – disciplinske mere jer je ovde ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno koristan rad za te učenike. Mere koje mogu da se izreknu su ukor direktora, ukor nastavničkog veća, smanjena ocena iz vladanja na dva ili na jedan i, ovo je ipak osnovna škola, ne možemo izbaciti učenika iz škole, ali možemo u dogovoru sa nekom drugom školom ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje, da izvršimo prebacivanje“, kaže Bašić.

BONUS VIDEO: Plemić i Lovrinčević_ Šta podstiče decu na vršnjačko nasilje i da li to nose iz kuće_

Komentari

Svi komentari (15)