Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uprkos pritiscima, Biološki fakultet napisao je studiju koja je izuzetno loša po Rio Tinto i spremni smo da snosimo odgovornost, rekla je danas profesorka na ovom fakultetu Biljana Stojković, govoreći o studiji koja je trebalo da utvrdi uticaj kompanije Rio Tinto i njihovog projekta "Jadar" na životnu sredinu, a čiji rezultati još uvek nisu objavljeni.

“Spremni smo da sve posledice podnosimo, ali znamo da smo odgovorni prema životu. Stali smo u odbranu prirode u ovoj državi”, rekla je Stojković nakon performansa kojim je poslata poruka “Rio Tinto marš sa Drine”.

Profesorka Biološkog fakulteta izjavila je za Nova.rs da su njene kolege, koje su uključene u studiju, trpele pritisak da svoj izveštaj promene, ali to nisu uradili, već su se držali činjenica.

“Ono čega se sad plaše jeste da će tu studiju da podele na delove, da iskombinuju i da zabašure”, objasnila je Stojković.

Rio Tinto protest
Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potvrdila je da Rio Tinto još uvek nije objavio pomenutu studiju i da profesorima koji su u nju uključeni ugovori zabranjuju da govore o rezultatima, ali da je, po njenim saznanjima, studija negativna po Rio Tinto.

Povezane vesti:

Podsećamo, dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović ranije je rekao za Nova.rs da je Biološki fakultet među institucijama koje su učestvovale u izradi studije koji je naručio Rio Tinto i da će rezultati biti objavljeni kada kompanija to odobri.

“Mi imamo ugovorom poverljivost, dok to ne bude javno objavljeno. Bilo bi neozbiljno da vam bilo šta kažem o rezultatima. To je sada na kompaniji. Svuda u svetu je to tako, kada vam neko naruči istraživanje, morate da poštujete tog naručioca“, rekao je tada Tomanović i dodao da je Biološki fakultet svoj posao uradio profesionalno.

Profesorka Stojković ranije je govorila o tome da je Biološki fakultet trebalo da dobije novu zgradu u koju je trebalo da bude smeštan sa još dva fakulteta, da je bio gotov tender i projekat. Međutim, pre manje od mesec dana stigla je informacija da su eksperti Svetske banke naprasno rekli kako je planirana zgrada premala za tri fakulteta pa je Biološki izbačen iz projekta, dok su druga dva ostala.

Stojković je navela da bi uzrok tome mogle da budu stručne reakcije profesora Biološkog fakulteta na razna dešavanja u državi, a posebno u vezi sa zaštitom životne sredine. Tu spada i studija koju je tražio “Rio Tinto”.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare