Ilustracija Foto: Shutterstock

Kako bi smanjili liste čekanja, lekari niške Klinike za kardiohirurgiju odlučili su da od januara operacije obavljaju i vikendom, bez finansijske nadoknade. Neophodno je da Ministarstvo, UKC i RFZO daju zeleno svetlo i obezbede materijal za rad, kaže direktor Dragan Milić za Južne vesti. Poziva i lekare na drugim klinikama da im se pridruže.

Kako bi smanjili liste čekanja, lekari niške Klinike za kardiohirurgiju odlučili su da od januara operacije obavljaju i vikendom, bez finansijske nadoknade. Neophodno je da Ministarstvo, UKC i RFZO daju zeleno svetlo i obezbede materijal za rad, kaže direktor Dragan Milić. Poziva i lekare na drugim klinikama da im se pridruže.

Na spisku za kardiohirurške operacije je u Nišu oko 130 pacijenata, što je lista čekanja od oko tri meseca, navodi Milić i ističe da su do ideje da operišu i vikendom došli lekari Milan Lazarević, Aleksandar Kamenov i Vladimir Stojiljković.

„Na taj način žele, pre svega, da pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje, kako bi bili operisani što pre i na vreme, jer na kardiohirurškim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na taj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje. Ponosan na mlađe kolege, koje tim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima“, navodi Milić.

Međutim, najpre je potrebno da nadležni odobre vanredne operacije vikendom, a Milić tvrdi da je ove godine bilo problema u redovnom snabdevanju reagensima, koncima i drugim potrošnim materijalom, pa je Ministarstvu zdravlja, Kliničkom u Nišu i Fondu za zdravstveno osiguranje uputio molbu da obezbede i neophodni materijal za rad, pišu Južne vesti.

Poziva i druge kolege u Nišu, ali i u celoj zemlji, na onim klinikama gde ima lista čekanja, da se pridruže inicijativi.

„Za ostale ustanove ne znam, ali sam siguran da Klinika za kardiohirurgiju UKC-a u Nišu ima sjajnu budućnost sa ovim izvanrednim i posvećenim mladim ljudima“, zaključuje Milić.

Prema njegovim rečima, na Kardiohirurgiji je u 2022. godini do sada urađeno ukupno 460 operacija – 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih. Očekuje da do kraja ove godine broj operacija bude za oko 60 odsto veći u odnosu na prethodnu.

„Na našoj klinici u 2021. operisana su 223 kardiohirurška i 105 vaskularnih bolesnika – ukupno 328. Do kraja ove godine bice urađeno više od 500 operacija, što je povećanje broja operacija od blizu 60 odsto u odnosu na 2021“, kaže Milić.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da je ove godine preminuo jedan od 290 pacijenata koji su imali kardiohiruršku operaciju, što je stopa smrtnosti od 0,34 odsto.

BONUS VIDEO Lekari sa Banjice odbili da pošalju malu Sonju na operaciju, sad ih čeka suđenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar