Jorgovanka Tabaković Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

U Višem sudu u Beogradu danas će se održati prvo ročište ponovoljenog suđenja po tužbi protiv Narodne banke Srbije za mobing. Jorgovanka Tabaković kao zakonski zastupnik krajem prošle godine prvostepeno je osuđena, ali je Apelacioni sud doneo presudu kojom sudski proces vraća na početak.

Po rešenju Apelacionog suda, a po žalbi centralne banke, suđenje se ponavlja.

A šta se zapravo dogodilo?

Srđan Milovanović Foto: NBS

Naš portal ekskluzivno je objavio ispovest Srđana Milovanovića i prvostepenu presudu kojom se utvrđuje da je „pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije, tako što je zakonski zastupnik tužene – guverner Jorgovanka Tabaković, u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine, tužiocu na neposredan i posredan način protivzakonito pogoršala uslove rada, stvorila ponižavajuće i neprijateljsko okruženje, stavila tužioca u položaj potpune izolacije i time na direktan način dovela do povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, kao i zdravlja tužioca, a sve kako bi navela zaposlenog da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos, što je tužena Narodna banka Srbije dužna da prizna i trpi”, navodi se u presudi Višeg suda u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U presudi se navodi i da se usvaja Milovanovićev zahtev da se NBS zabrani dalje vršenje zlostavljanja. Takođe, za pretprljene duševne bolove usled povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, NBS je, prema presudi, trebalo da našem sagovorniku isplati 150.000 dinara.

NBS se žalila na prvosepenu presudu, a u rešenju Apelacionog suda, u koji je “Nova” takođe imala uvid, navodi se da je žalba NBS osnovana.

Kako se navodi u rešenju, presuda kojom se traži utvrđenje da je Milovanović pretpeo zlostavljanje na radu ne sadrži konkretne radnje, „već je u istoj samo citirana odredba člana 30 Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu“.

Zato se postupak i ponavlja.

O mobingu

Naš sagovornik Srđan Milovanović opisao je da su prvi problemi počeli još 2014. godine kada je postao direktor jednog od odeljenja, tako nasledivši kolegu koji je otišao u penziju.

.“..ali gotovo istovremeno je preko veze doveden jedan potpuno nekompetentan čovek na mesto generalnog direktora supervizije osiguranja. Guvernerka Tabaković od mene je tražila da radim umesto njega jer on nije imao nikakvog prethodnog dodira sa pojmom osiguranja. Ja sam to trpeo neko vreme, bio sam čak i zamenik generalnog direktora, pa sam tražio da se to prekine, ali oni to nisu hteli. Tada su počeli prvi sukobi. Napustio sam mesto zamenika, svojom voljom, ali me Tabaković nije ostavljala na miru. Tražila mi je da radim tuđi posao čak i za vreme godišnjeg odmora”, priča Milovanović.

PROČITAJTE JOŠ

Kako sagovornik “Nove” navodi, situacija je kulminirala na samom kraju 2018. godine.

Tada su, prema njegovim tvrdnjama, od njega trađili da radi nezakonite stvari, na šta on nije pristao.

Tokom godišnjeg odmora na kom je bio, mimo njegovog znanja, došlo je do određenih promena.

Tada je, jedini od 56 zaposlenih iz nadzora nad osiguranjem, prebačen na fiktivno radno mesto, gde je praktično u izolaciji, izdvojen od svih kolega, proveo godinu i po dana. Kako tvrdi, sve to vreme proveo je bez komunikacije sa ostalim zaposlenima, bez posla. Nije pozivan na sastanke, niti seminare. Neposredni rukovodilac bila mu je guvernerka Tabaković lično, koja je s njim odbijala svaki kontakt i ignorisala svako obraćanje.

A šta kaže Narodna banka Srbije?

Foto: N1

U svom saopštenju NBS navodi da su promene na radnom mestu našeg sagovornika nastale kao posledica unutrašnje sistematizacije.

„Narodna banka Srbije ovom prilikom izražava žaljenje što je mr Srđan Milovanović organizacione promene uslovljene izmenama unutrašnje organizacije i sistematizacije i potrebu da se njegovi stručni kvaliteti iskoriste i u drugim oblastima rada iz funkcija Narodne banke Srbije, potpuno neosnovano i neopravdano doživeo kao vid zlostavljanja na radu i što zbog toga već duže od tri godine vodi sudski postupak zbog zlostavljanja na radu protiv svog poslodavca, odnosno institucije u kojoj je više nego dobro prihvaćen i u kojoj se profesionalno ostvario#, navodi se u saopštenju.

Redakcija “Nove” kontaktirala je pre toga Narodnu banku Srbije, koja se pozvala na član 8. Zakona o uređenju sudova, koji između ostalog propisuje da je “zabranjeno korišćenje javnog položaja, medija i javnog istupanja, kojima se utiče na tok i ishod sudskog postupka”. Stoga je centralna banka odlučila da se, do okončanja ponovljenog suđenja, neće oglašavati. Međutim, nakon objavljivanja naših saznanja, oglasili su se saopštenjem.

***