Građani Srbije u Grčku će moći sa PCR ili vakcinom

Društvo 26. jan. 202114:59 > 15:19
Podeli:
Grčka
Grčka granični prelaz Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i grčki ministar za turizam Haris Teokaris usaglasili su se na današnjem onlajn sastanku o potpisivanju zajedničkog Memorandum o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije KOVID, 19 koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju, u periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021. godine. Kako je navela Matić, ulazak u obe zemlje biće omogućen građanima koji su vakcinisani, dok će za one koji nisu primili vakcinu biti obavezan PCR ili antigenski test.

Ministarka Matić je tim povodom saopštila da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji.

„Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi“, objasnila je ministarka.

Ona je napomenula i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31.12.2021. godine.

„Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke“, poručila je Matić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar