Kopaonik 02 - Danas ovako izgleda - Foto N. Božović
Foto: Nova.rs

Od prošlogodišnjeg obećanja ministra policije Nebojše Stefanovića da će nelegalni objekat na Pančićevom vrhu biti srušen do poslednje cigle, prošlo je skoro godinu dana. Ali, posmatrajući danas izgled ovog objekta, reklo bi se da su mu sve cigle na broju.

I najobičnijem laiku bilo bi jasno da bi objekat na vrhu Kopaonika za nepunih mesec dana mogao ponovo da se aktivira. Jer, on praktično nije porušen, već su samo uklonjeni pojedini delovi, kao što su crep i prozori.

„Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava“, rekao je Stefanović u avgustu 2019.

Ipak, obećanje je ostalo samo na rečima.

Investitorka objekta na Pančićevom vrhu, izvesna Snežana Mitković, navodno je pre skoro godinu dana otpočela uklanjanje objekta.

Kopaonik 03 - Skinuti samo krov i prozori - Foto N. Božović
Foto: Nova.rs

Uklonjen je crep, odnosno razmontirana je krovna konstrukcija, sklonjena je stolarija na delu objekta i iznet nameštaj. Ipak, veći deo objekta i dalje je tu iako nadležni već više od dve godine obećavaju građanima da će nelegalni objekat biti srušen.

Ugostiteljski objekat od 1.000 kvadrata umesto montažnog ski-bifea uz saglasnost opštine Brus izgradila je u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Snežana Mitković iz Smedereva, a nakon što je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdilo da je nelegalan, više od godinu traje prebacivanje lopte između policije i tužilaštva u Kraljevu oko realizacije odluke o rušenju.

Pojašnjenje ovog slučaja, ponovo smo zatražili u resornom ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture. Pokušali smo da saznamo zašto nelegalni objekat na Panćićevom vrhu još uvek nije srušen i da li se zna kada će biti.

Ali, odgovore nismo dobili.

Kopaonik 01 - Pre godinu dana najavljeno rušenje - Foto N. Božović
Foto: Nova.rs

I ministarska građevine Zorana Mihajlović izjavila je da nelegalni objekat, izgrađen na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne može da ostane na tom mestu i da je samo pitanje vremena kada će biti srušen.

Ministarka Mihajlović rekla je da postoji mogućnost da nelegalni objekat sruši sama investitorka kako ne bi morala da plati sumu od 200 hiljada evra u slučaju da ga, umesto nje, sruši država. Međutim, i pored rizika da državi plati visoku sumu, investitorka Snežana Mitković ga još nije srušila, a država i dalje ne reaguje.

Stručna javnost smatra da ne postoji nijedan relevantan razlog da nadležni ne održe svoje obećanje da će objekat biti srušen. U javnosti se spekuliše da se sa rušenjem odugovlači.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Vlade Ana Brnabić je u martu ove godine odgovarajući na pitanje da li slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu kao i odlaganje rušenja, primer vladavine prava, rekla da se Vlada Srbije zalaže za vladavinu prava.

„Taj objekat ove godine ne radi, počelo je rušenje. Ovo jeste primer vladavine prava, ali pravda je nekad spora“, kazala je Brnabić.

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo je optužnicu protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković iz Smedereva u maju prošle godine.

Optužnica protiv investitorke Snežane Mitković podignuta je tek godinu dana nakon što je protiv nje ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

Suđenje optuženoj Snežani Mitković je počelo nakon što je to tužilaštvo podnelo optužni predlog nadležnom sudu. Ona se tereti za krivično delo gradnje bez građevinske dozvole za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare