Protest žitelja Bežanijske kose i Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Marko Dragoslavić/BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ako bude trebalo - videćemo se i na ulici, poručili su danas u Beogradu učesnici protesta koji se protive gradnji oblakodera na području naselja Bežanija.

Nekoliko stotina građana okupilo se na protestu na Bežanijskoj kosi s namerom da upozore na štetne posledice gradnje tri oblakodera u Ulici Partizanske avijacije, gde je u maju ove godine najavljeno da će biti podignute tri Tempo Tower kule.

Učesnici protesta nosili su transparente „Tuđe nećemo – svoje ne damo“, i „No pasaran“, a među okupljenima su bili i predstavnici Ekološkog ustanka i Stranke slobode i pravde.

Skupštini grada predato je više od 6.000 potpisa protiv gradnje oblakodera, uz više od 100 primedbi na izmenu Plana detaljne regulacije.

Antivisti građanske inicijative „Bežanija ostaje, kosa prkosi“ rekli su reporteru FoNeta uoči početka protesta da u međuvremenu „nikakve odgovore od nadležnih nisu dobili“.

Protest žitelja Bežanijske kose Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

„Mi smo 7. maja organizovali prvi protest protiv izgradnje oblakodera jer bi nam to uništilo zelenilo, ali i narušilo životni standard. Posle tog protesta, 27. maja došla je premijerka Ana Brnabić sa glavnim gradskim urbanistom Markom Stojičićem i uveravala nas da će naš problem biti rešen“, naveli su aktivisti.

Brnabić im je tada, kako tvrde, rekla kako je projekat izgradnje ovih nebodera „besmislen“ i da ne vidi svrhu takvog projekta, naglasivši da će rešiti taj problem.

Protest žitelja Bežanijske kose Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

„Obećala nam je da će biti održan sastanak, ali to se do dan danas nije desilo. Mislimo da će oni ipak krenuti sa izgradnjom, ali smo spremni da to zaustavimo. Ako treba – fizički ćemo zaustaviti gradnju, svojim telima branićemo da nam unište životni standard“, poručili su aktivisti.

Oni su naglasili da se ne plaše pretnji i hapšenja.

Protest žitelja Bežanijske kose Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

„Ako hoće da nas hapse – slobodno, mi se ne plašimo ni toga. Već nam skidaju plakate koje lepimo po zgradama i ulici, ali ponavljamo – ne plašimo se. Naš komšija (gradonačelnik Beograda) Aleksandar Šapić nas ne čuje, nije ga briga za probleme komšija“, rekli su aktivisti inicijative „Bežanija ostaje, kosa prkosi“.

Oni su naveli da se, osim borbe protiv gradnje oblakodera, bave temama zagađenja vazduha i neleganog spaljivanja kablova, pri čemu se osolobađaju hemijska isparenja.

Protest žitelja Bežanijske kose Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Protest je završen oko 18 časova.

***

BONUS VIDEO – Meštani Bežanijske kose i dalje u borbi protiv izgradnje nebodera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar