Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, TANJUG/ MGSI/ JOSIP VEBER, Shutterstock

Voz iz Pančeva do Beograda počeo je da saobraća prošle nedelje, nakon što su se Pančevci pobunili zbog paprenih cena autobuskih karata jedinog prevoznika Pantransporta. Nakon više od deset godina bez voza, prerano radovanje se ubrzo pretvorilo u još jedno razočaranje. "Panvoz" se nije proslavio, a nije ni ponudio Pančevcima rešenje za njihove muke, već se više čini da se on pokrenuo tek da bi "ućutkao" nezadovoljne građane.

Pančevci već godina muče muku sa prevozom do Beograda, a voz ne saobraća direktno od 2010. godine. Uprkos brojnim peticijama da se vrati voz, kao i nedavnim protestima zbog visokih cena autobuskih karata, Pančevcima je prevoz i dalje jedan od gorućih problema.

Kada su se građani pobunili, pojavila se reč o vraćanju voza Pančevo-Beograd, kao i da se u prošlosti to nije dogodilo zbog „kočenja“ od strane grada Pančeva.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je svečano najavio voz koji je krenuo 4. januara, ali je i građanima „poklonio“ besplatno putovanje do Božića.

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/ nr

Jedna od sigurno retkih prilika u čemu se svi Pančevci slažu sa Vesićem jeste da je dosadašnja cena prevoznika „Pantransport“, kako je ministar rekao, „bezobrazluk i za tržišnu inspekciju“.

Žitelji grada, koji se nalazi tik do Beograda, ponadali su se da je teroru jedinog prevoznika kraj, ali voz nije mnogo popravio situaciju.

Samo iz redosleda vožnje javnost može uvideti na koliko nivoa je uvođenje voza „problematično“.

Foto: Facebook

Učenici, studenti, radnici, penzioneri – enorman broj putnika dnevno ide iz Pančeva u prestonicu. Svaki autobus je krcat, gužva je konstatna i svakodnevna.

Tri polaska ujutru, sa poslednjim u 07:40 časova se ne čine obećavajućim. Svi studenti iz Pančeva putuju za Beograd, njihove potrebe, kao ni radno vreme građana se ne mogu uklopiti u tri termina ujutru.

Takođe, tri termina su građanima ponuđena i popodne. Ukoliko radite do kasno – žalim slučaj, nemate sreće. Poslednji polazak iz Beograda je u 17:52 časova.

Ali, to nije sve. Voz ne ide vikendom.

Da bi železnička linija Pančevo-Beograd bila isplativa i održiva potrebna je zainteresovanost putnika. Ali, sve trenutne okolnosti ukazuju na demotivisanje građana da se odluče za voz, a samim time se i smanjuje mogućnost za njegovim poboljšanjem.

Još uvek nije kraj kritikama ovog „novog“ voza, koji je pre više od 10 godina saobraćao i išao češće i predstavljao jedno od glavnih sredstava prevoza Pančevaca.

Karta u jednom smeru je 150 dinara. Ne možete kupiti povratnu kartu, a dnevno morate izdvojiti 300 dinara do Beograda. Dok studenti za povratnu autobusku kartu treba da izdvoje 400 dinara, a bez popusta je ona još skuplja.

Pročitajte još:

Ipak, ukoliko radite na Novom Beogradu ili negde dalje od užeg centra, ponovo nemate sreće. Ovaj voz je „skraćen“ i ide samo do Pančevačkog mosta. Nije poznato iz kojih razloga i da li se pruge u međuvremenu „zagubila“ dalje od mosta.

U međuvremenu, nakon pobune građana zbog čestog skakanja cena autobuskih karata Pančevo-Beograd, koje je prevoznik „smanjio“ za studente, poskupljenja su i dalje tu. Prevoznik „Pantransport“ je povećao cenu za gradski saobraćaj i karta da se prevezete iz jednog pančevačkog naselja u drugo iznosi 110 dinara, skuplje nego u prestonici.

Foto:TANJUG/ MGSI/ JOSIP VEBER

Mesečna karta za studente da idu u Beograd iznosi 3.990 dinara bez peronske karte, a uprkos nadi da će voz olakšati, građani su još uvek osuđeni na bahatost privatnika.

Ukoliko bi se uveo redovan voz, sa razumnom cenom, benefiti bi bili višestruki. Smanjila bi se gužva u saobraćaju što samo po sebi uživa mnogo prednosti, uključujući i ekološke, poštedeo bi se novčanik građana, kao i vreme koje dnevno provode u putu.

Još jedna od nelogičnosti je cena voza koji ide iz Vršca i staje na neke od železničkih stanica u Pančevu. Ovaj voz je jeftiniji od „Panvoza“, iako je ruta puta duža.

Ministar Goran Vesić je najavio da rade sa Srbijavozom na tome da cene za đake i studente budu niže, ali nije poznato da li će se to desiti i kada. Portal Nova.rs je uputio pitanja Srbijavozu i pitali smo na osnovu čega su određeni ovakvi termini polazaka, kao i cena karte. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO: Prevoz do Pančeva poskupeo – vožnja čak 300 dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare