Foto:Vesna Lalić

Er Srbija je saopštila da je izmirila obaveze prema EA Partners u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine, a koji je dospeo danas. Mali: Odlična vest.

„Srpska nacionalna avio-kompanija izražava veliko zadovoljstvo činjenicom da je sredstva za isplatu preuzetih obaveza obezbedila samostalno, zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije koronavirusa, kao i opsežnim merama štednje i racionalizacije poslovanja na svim nivoima u uslovima najveće krize u istoriji civilnog vazduhoplovstva, izazvane pandemijom“, navela je Er Srbija u saopštenju.

Ta avio-kompanija, u kojoj je država vlasnik 51 odsto kapitala, zatražila je ranije od Etihada, koji je suvlasnik 49 odsto kapitala u toj kompaniji, da joj otpiše 82 odsto duga, odnosno kredit od 120 miliona dolara koji je delom dospeo sad u septembru, a delom će u proleće sledeće godine, ali je ta kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako je preneo N1, to odbila.

„Bez obzira na te okolnosti i činjenicu da od sredine marta do druge polovine maja nije mogla da obavlja komercijalne putničke letove, kompanija do današnjeg dana nastavlja da redovno izmiruje sve svoje obaveze prema kreditorima i dobavljačima u zemlji i inostranstvu. S druge strane, činjenica je da je situacija i dalje vrlo složena i da se avio-saobraćaj u Evropi i svetu obnavlja mnogo sporije nego što se očekivalo. Zato će Er Srbija nastaviti aktivne razgovore sa svojim strateškim partnerima, uključujući kreditore i strateške dobavljače, u dobroj veri da se kroz pregovore može doći do rešenja prihvatljivih za sve“, navodi Er Srbija.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je nedavno da nikakva pomoć nije dodeljena Er Srbiji, ali da „nema sumnje da će država pomoći“.

„Nikakva finansijska pomoć još nije dodeljena Er Srbiji, čekamo da oni sa svojim partnerima prvo razgovaraju, ali nema sumnje da će država pomoći, rekla je.

Mali: Znak da se kompanijom upravlja odgovorno

Mali je danas rekao da je odlična vest što je srpska nacionalna avio-kompanija, uprkos teškom stanju u kome je avio–saobraćaj, uspela samostalno da izmiri sve svoje preostale obaveze prema kreditoru EA Partners I.

To znači, kako je rekao Mali, „da se tom kompanijom upravlja odgovorno i na pravi način, baš kao što mi sa druge strane upravljamo i državnim finansijama“. On je dodao da je za jednu državu od izuzetnog značaja da ima svoju nacionalnu avio-kompaniju, što se najbolje vidi po izdašnoj pomoći koju su sve najmoćnije države sveta izdvajale kako bi spasile svoje kompanije.

„Čak je i Evropska unija značajno relaksirala svoja pravila koja se odnose na državnu pomoć prema avio-kompanijama, a kako bi sanirala posledice ekonomske krize i sačuvala kompanije. Srbija će uvek stajati uz svoju nacionalnu avio-kompaniju, a ukoliko bude bilo potrebe, pružićemo joj neophodnu pomoć. Ipak, drago mi je što su obaveze po osnovu ovog kredita uspeli da izmire samostalno“, rekao je Mali.

Ministar je istakao da je Er Srbija u proteklih nekoliko godina prošla kroz neophodno restrukturiranje, nakon čega je postigla rekorde po broju prevezenih putnika, te da je za godinu dana uvela 23 nove destinacije.

„Pandemiju koronavirusa Er Srbija je dočekala kao stabilna, jaka kompanija, koja je prošla kroz restrukturiranje i ušla u period ekspanzije. Svi građani Srbije treba da budu ponosni na svoju nacionalnu avio-kompaniju, koje je u najtežim trenucima, kada je izbila pandemija prevezla na hiljade naših putnika koji su se nalazili na raznim krajevima sveta i vratila ih u Srbiju“, kazao je Mali.

Podsetio je da je ta kompanija kargo letovima prevezla neophodnu medicinsku opremu iz celog sveta i naveo da veruje da će nastaviti da radi dobar posao po završetku teške pandemije koja je zadesila ceo svet.

Er Srbija: Dokaz dobrog upravljanja

Er Srbija je danas saopštila da je dug isplaćen samostalno, zahvaljujući „odgovornom ponašanju“.

„Za poslednjih gotovo sedam godina, od kada posluje pod sadašnjim imenom, Er Srbija je doživela izuzetno veliku ekspanziju na svim poljima, uz poboljšanje ključnih pokazatelja. Posle restrukturiranja, koje je bilo moguće zahvaljujući sredstvima i iz ovog kredita, najveću ekspanziju kompanija je zabeležila baš u prethodnoj, 2019. godini, kada je prevezla rekordnih 2,81 miliona putnika i za svega godinu dana poletela do čak 23 nove destinacije, uz pokretanje saobraćaja sa dva nova aerodroma u Srbiji – Niša i Kraljeva. Tokom prvih meseci 2020. godine, Er Srbija je nastavila sa rastom, pa je tako i u januaru i u februaru zabeležila za preko 20 odsto više putnika, u poređenju sa istim mesecima prethodne godine. Posle početka obnavljanja saobraćaja 21. maja ove godine, kompanija je ostala fokusirana na postepeno povećavanje intenziteta operacija gde je to moguće, uz zaštitu zdravlja putnika i zaposlenih“, kažu u kompaniji.

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit navodi da je „isplata ovog kredita dokaz dobrog i odgovornog upravljanja Er Srbijom pre i tokom krize i tokom oporavka od posledica pandemije“.

„Srpska nacionalna avio-kompanija će i na dalje ostati posvećena interesima svojih akcionara, zaposlenih i putnika i preduzimaće sve mere koje su neophodne da se zaštiti kompanija i osigura njen razvoj. Tokom obustave komercijalnog putničkog saobraćaja, Er Srbija je započela niz programa koji su usmereni na rad sa poslovnim partnerima, sprovođenje mera štednje i održanje likvidnosti, kao i poboljšanje poslovnih procesa i usluga za naše putnike. Sa svim tim programima nastaviće se i u narednom periodu“, dodao je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar