Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Izdavanje diploma osnovnih i master studija Univerziteta u Beogradu ubuduće će umesto 5.000, koštati 7.000 dinara, odlučio je Savet ove visokoškolske ustanove. To će biti samo jedno u nizu poskupljenja koje je pogodilo studente od 1. oktobra. Posle menze, domova, prevoza, stanova u Beogradu, na red su došle i diplome. Ako se ovako nastavi, više neće biti razloga da neko studira jer roditelji neće moći da isplate sve hirove države.

Što je mnogo, mnogo je. Ukratko, ovako bi mogao da se opiše trenutni odnos države prema studentima. Neretko se govori da mladi treba da ostanu da žive ovde, čujemo od funkcionera  da država pomaže našim akademcima, ali realnost je potpuno drugačija. Sve je poskupelo, a u sredu je doneta odluka da će poskupeti i cena izrade diploma.

Iako se studenti godinama žale da im se diplome kasno izdaju, te da na njih čekaju po više godina, to nije uticalo na odluku Univerziteta da se ne poveća cena njihove izrade.

Do sada je procedura bila da nakon dobijanja uverenja o diplomiranju, koje koštalo 1.500 dinara, tražite zahtev za dobijanje diplome. To je do pre samo nekoliko dana koštalo 5.000 dinara, ali će novom odlukom cena biti povećana za 7.000 dinara.

Poslednja odluka samo je još jedna u nizu koja je pogodila studentski standard. Pored visokih cena školarina, preskupih stanova u Beogradu koje moraju da plate, od 1. oktobra poskupela je menza i studentski dom.

Što se tiče studentskih domova, za sobe prve kategorije akademci će plaćati 2.790 umesto dosadašnjih 1.860 mesečno, zatim za sobe druge kategorije umesto dosadašnjih 1.430 dinara moraće da izdvoje 2.150 dinara, dok će sobe treće kategorije koštati 1.600 umesto 1.248 dinara.

Za sobe četvrte kategorije studenti će naredne akademske godine morati da izdvoje 1.500 dinara mesečno umesto dosadašnjih 1.144.

Poskupela je i menza, što znači da će studenti za bečku i peru sada plaćati 120 dinara, umesto 72 dinara, koliko je koštalo do pre nekoliko meseci. Na sve to, poskupela je i usluga pranja i sušenja veša, što će biti još jedan mali doprinos u ukupno velikom udaru na kućne budžete.

Sa druge strane, država je donela odluku da poveća stipendije, te na taj način barem minimalno zaštiti studente od poskupljenja.

Poskupeo prevoz, studenti iz Pančeva za mesečnu kartu do Beograda daju 5.500 dinara

Da poskupljenjima nije kraj, svedoči nam primer iz Pančeva gde je studentima podignuta cena mesečnih karata. Iako je do pre samo mesec dana ona koštala 2.424. dinara, studenti koji putuju iz grada koji je udaljen 15 km od Beograda, sada će morati da plate 5.500 dinara.

U pitanju je poskupljenje od preko 100 odsto, što će stvoriti neverovatne udare na kućne budžete. Poskupela je i povratna karta (430 dinara). Do sada je Grad subvencionisao prevoz, pa je cena bila niža od tržišne, međutim čelnici Pančeva sada „dižu ruke“ i navode da sa poskupljenjem nemaju ništa.

Bonus video: Studenti u domovima ostaju bez tople vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare