Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić izjavio je danas da se do sada izjasnilo 16.760 učenika, što je 26 odsto od ukupnog broja osmaka, koji će jedan od pet ponuđenih predmeta polagati kao treći test na završnom ispitu i da je većina učenika izabrala da polaže biologiju.

Pašić je u izjavi Tanjugu kazao da se elektronskim putem preko portala Moja srednja škola prijavilo ukupno 87 odsto đaka, odnosno na ovaj način izjasnilo se do sada 14.610 učenika.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, 36 odsto izabralo je biologiju kao treći izborni predmet, 28 procenata geografiju, a 18 odsto istoriju. Od budućih malih maturanta, devet odsto je zainteresovano da hemiju polažu kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.
Učenici koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred, mogu od 1. do 30. decembra da se izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći na završnom ispitu.

Milan Pašić FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Učenici mogu da se izjasne na dva načina: pisanim putem u školi ili elektronskim putem, na portalu Moja srednja škola. Ukoliko se učenik nakon izjašnjenja predomisli, odnosno želi da promeni predmet koji će polagati na trećem testu, to će moći da učini u školi 30. i 31. januara 2023. godine.

Svi učenici mogu da se pripremaju za završni ispit putem platforme eVežbaonica – ttp://www.evezbaonica.zvkov.gov.rs

***

BONUS VIDEO: Ministar Ružić: Roditelj učenika napadača iz Subotice dostavio dokumentaciju da mu je dete bilo neuračunjljivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar