Protest radnika Berteksa Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Otpuštenim radnicama turske fabrike tekstila Bertekst iz Kragujevca, u popodnevnim satima na račune su počele da ležu uplate zarada za avgust, septembar i polovinu oktobra. Radnice su inače, za danas najavile blokadu jedne gradske raskrsnice, ali su posle prvih uplata, odustale od blokiranja saobraćaja. Turska fabrika, polovinom oktobra ugasila je svoju proizvodnju u Kragujevcu i otpustila sve radnike.

Skoro dva meseca otpuštene radnice su protestovale ispred fabrike i u centru Kragujevca, zahtevajući od poslodavca da im isplati otpremnine i zaostala dugovanja.

Radnice su otpuštene 15. oktobra, u međuvremenu je istekao i zakonski rok za isplatu svih dugovanja, a 108 otpuštenih žena bilo je prinuđeno da protestom potražuje svoj zarađeni novac.

Jedna od otpuštenih radnica, Violeta Stojanović za Nova.rs podvlači „da je pitanje kada bi dobile svoj novac, da se nisu pobunile i protestovale“.

„Mi smo ostale bez posla i više nismo imale šta da izgubimo. Da nije bilo našeg protesta i vas medija da o tome obavestite javnost, ne znam kada bismo dobile svoje zaostale plate i otpremnine. Mogu samo da poručim svim radnicima koji ostanu bez posla kao tehnološki višak, da ne ćute i da se izbore za svoje zarade i sve što im pripada po zakonu, pogotovo, ako su žene u pitanju“, istakla je ova radnica.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rsOna je rekla da su radnicama danas uplaćene dve i po zarade, što je oko 1.000 evra po svakoj radnici, a da im je bivši poslodavac ostao dužan još uplatu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora, koju, kako je navela, očekuju u toku sledeće nedelje.

Protest radnika Berteksa Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rsrs

Ranije su radnicima isplaćene zakonske otpremnine.

Turska fabrika testila Berteks, koja je u Kragujevcu proizvodila odeću za poznate evropske brendove kao što su Zara, C&A, Street one, Cecil i druge, otvorena je 2017. godine i bila je korisnik državnih subvencija za zapošljavanje.

Sve do 2019. godine fabrika je zapošljavala više od 300 radnika, a onda su krenula otpuštanja i u firmi je ostalo 108 radnica kojima su 15. oktobra uručeni otkazi.

BONUS VIDEO: Bivša radnica Berteksa Jelena Spasić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar