Foto:Privatna arhiva; Nemanja Jovanović/Nova.rs; shutterstock; Vladislav Mitić

Jedna od najtežih i najkomplikovanijih plastičnih operacija je smanjivanje grudi, a sme da se radi isključivo u specijalnim bolnicama, nikako u ordinaciji, kao što je „Dušanović, plastična i estetska hirurgija“. Međutim, znajući kolegu Dušanovića, kao velikog stručnjaka, siguran sam da žena nije umrla zbog operacije, već da je nešto drugo u pitanju, kaže za Nova.rs prim. dr Milan Colić, specijalista opšte hirurgije, koji je u ovom poslu više od tri decenije.

Pročitajte još:

Svaka operacija je rizik.

„Ljudi se ne čude kada neko umre u državnoj bolnici, ali kada se to desi u privatnoj, odmah nastane skandal. Dešava se da dođe do komplikacija prilikom operacija gde god da se rade. Ono što je ovde problem je neslaganje zakona i struke. Po zakonu, u ordinaciji nije dozvoljeno da se rade velike i ozbiljne operacije poput smanjenja grudi, jer u takvim uslovima ne postoji intenzivna nega. Žena koja je preminula posle operacije smanjenja grudi, bila je u ordinaciji, ne u specijalnoj bolnici“, kaže prim. dr Colić.

On veruje da je uzrok smrti nesrećne žene ipak nešto drugo.

„Redukcija grudi je jedna od najtežih i najkomplikovanijih operacija, a može da traje i duže od pet sati. Zahteva transfuziju krvi, pacijentkinja je u totalnoj anesteziji, a zavisi od hirurške tehnike i sve je vrlo osetljivo. Doktor Dušanović je iskusni plastični hirurg, on je specijalista i Opšte plastične hirurgije. Međutim, radi u ordinaciji, koja se nalazi u stambenoj zgradi i nije registrovana kao specijalna bolnica. Sigurno je on radio operaciju, jer je previše ozbiljno da bi prepustio nekome od kolega. Takođe, verujem da žena nije preminula zbog same operacije, već je verovatno imala neku propratnu bolest, srčanu manu, ili je nešto drugo pošlo po zlu. To će se tek pokazati“, naglašava doktor.

Foto:Nemanja Jovanovič/Nova.rs

Iako je ordinacija imala potrebnu aparaturu i anesteziologa, zakon zabranjuje ovakve zahvate, osim ako se ne rade u bolnici.

„Lako je povećati grudi, ta operacija traje i kraće od sat vremena, ali ovo je nešto sasvim drugačije i mnogo složenije, pa zato i potraje nekoliko sati. Siguran sam da je doktor Dušanović imao sve potrebne aparate i anesteziologa, ali ordinacija nema intenzivnu negu, jer nije bolnica, što je veoma važno“, objašnjava prim. dr Colić.

Podsetimo, žena, stara 49 godina, preminula je 16. decembra nakon operacije smanjivanja grudi u privatnoj ordinaciji „Dušanović, plastična i estetska hirurgija“, u centru Beograda.

Foto:Nemanja Jovanovič/Nova.rs

Žena je srpskog porekla, živela je u Nemačkoj, a iz te zemlje je sa ćerkom došla u Beograd kako bi operisala i smanjila grudi. Prema pisanju medija, njenoj ćerki je osoblje klinike reklo da je operacija protekla bez problema. Međutim, kada je žena ustala i krenula do kupatila, srušila se. Hitna pomoć je odmah stigla i započela reanimaciju na putu do Urgentnog centra UKCS, ali je ona nažalost preminula i lekari Urgentnog su samo konstatovali smrt.

O ovom slučaju obaveštena je policija, a prosleđen je nadležnom tužilaštvu i Ministarstvu zdravlja.

Posle smrti nesrećne žene, pokušali smo da stupimo u kontakt sa hirurgom, doktorom Aleksandrom Dušanovićem, ali se on nije javljao na telefon.

BONUS VIDEO