najveće zablude o bebama
Foto: Shutterstock

Još jedno dete preminulo je od koronavirusa u Srbiji: nakon što je javnost potresla smrt novorođenčeta koje je od posledica zaraze preminulo u Tiršovoj, danas je po istom scenariju preminuo devetogodišnji dečak iz Vranja. Evidentno je da britanski soj koronavirusa - koji je dominantan u Srbiji - posebno agresivno napada decu.

Načelnica dečje klinike KBC „Dr Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić nedavno je u razgovoru za Nova.rs objasnila kako dolazi do teških kliničkih slika kod dece, konkretno kako najmlađi zaraženi koronavirusom završe na respiratoru.

„Na početku epidemije na respiratoru kod nas je bio dečak koji je imao ozbiljnu neurološku bolest. Zbog kovida je dobio tešku upalu pluća i nekoliko dana je bio na respiratoru. Uspešno je skinut sa respiratora i izlečen. Kasnije, tokom epidemije smo na respiratoru kratko imali i jednog starijeg dečaka. Broj dece koja su zbog korone završila na mehaničkoj ventilaciji je zanemarljiv. To su bila deca sa komorbiditetima, ozbiljnim propratnim bolestima. I sa nekom drugom infekcijom, koja je praćena upalom pluća, ova deca mogla bi da završe na mehaničkoj ventilaciji“, objašnjava doktorka Ostojić.

Ona je govorila i osmrti deteta iz Kragujevca.

„Beba koja je bila na respiratoru i koja je preminula je jedan raritet i redak slučaj da je dete zaraženo još u materici. Citokinska oluja se ne može sprečiti – to je prekomerni imuni odgovor na infekciju gde imuni sistem sam sebe uništava. Da li je ta beba imala neke urođene anomalije – to nismo imali vremena ni da dokažemo i da vidimo šta se desilo i zašto se to desilo. To je jedan izuzetak, dete je maltene rođeno sa citokinskom olujom“, navodi doktorka Ostojić.

Foto:Shutterstock

Dr Ostojić potvrđuje da je za veći broj dece na bolničkom lečenju „vrlo verovatno“ zaslužan britanski soj.

„On je u opštoj populaciji identifikovan kod više od 80 posto uzoraka. Britanski soj ima za 70 odsto bržu transmisiju nego prethodni sojevi, mutirao je i sada je prijemčiviji za decu“, objašnjava naša sagovornica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar