Novi Pazar, Tutin i okolina proteklih dana bili su pogođeni obilnim padavanima koje su prouzrokovale poplave. Među hiljadama postova na društvenim mrežama, jedan je, ipak, svima zapao za oko: Reč je o fotografiji zgrade u centru Tutina koja je izgrađena na reci Vidrenjak i kao da lebdi nad njenim koritom. Reporter Nova.rs obišao je ovu lokaciju i uverio se da je reč o objektu koji postoji već devet godina, što je ranije na Tviteru objavio i ministar saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

Uvidom u katastar otkrili smo da se zemljište na kojem je izgrađen ovaj stambeno poslovni objekat nalazi na prostoru za velike vode koje je u vlasništvu JVP “ Srbijavode“

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Iz nadležnih opštinskih institucija u Tutinu nismo uspeli da dobijmo nikakav odgovor iako smo kontaktirali građevinskog inspektora i nadležne u Opštini Tutin. Međutim, niko nije želeo da da bilo kakav odgovor u vezi sa ovom temom.

Građani Tutina sa kojima smo razgovarali nisu hteli pred kamere, ali uglavnom svi okrivljuju opštinske vlasti u Tutinu, odnosno stranku Demokratske Akcije koja, kako oni kažu, pravi ustupke njima bliskim ljudima.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Oni građani sa kojima smo razgovarali kažu da je Opština Tutin godinama pravila razne ustupke na potezima u blizini reke Vidrenjak i da sada dolazi vreme naplate tih ustupaka. Oni tvrde da su primeri divlje gradnje na reci Vidrenjak bezbrojni kao i da su suživanja korita ove reke glavni uzrok svih dosadašnjih ali i budućih poplava.

Muamer, jedan od prolaznika na mostu pored hotela nad Vidrenjakom kaže za Nova.rs da je problem na ovom mestu svaki put kada se reka Vidrenjak izlije iz svog korita, i da je sada možda i kasno da se problem reši. „Kako sad da rešimo problem, to je problem godinama, treba pitati ljude iz opštine, kako su dali dozvolu da čovek napravi ovoliki zgradu nad Vidrenjakom. Svake godine, malo veća kiša i na ovom mestu su poplave, sad po meni nema rešenja, kako će sad da sruše ovu zgradu, nikako“, rekao nam je Muamer, jedan od sagovornika iz Tutina.

PROČITAJTE JOŠ

I ostali građani sa kojima smo razvovarali su sličnog mišljenja, ali ne žele da ulaze u dublje diskusije.

Samra živi u naselju iznad ove zgrade, ali kaže da je to i njen problem.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Ja sam gore visoko, poplava mi neće uć u kuću, ali ne mogu da siđem u grad, ne mogu da idem autom ulicom pored, uvek kad Vidrenjak nadođe, kod ove zgrade budu poplave. Opština je kriva, nije trebala da daje dozvolu da se izgradi zgrada, nikakva, a ne ovolika “ izričita je Samra.

Stanje vodostoja Vidrenjaka danas je normalno i nema opasnosti od novih poplava, ali građani Tutina još uvek samo govore o nedavnim poplavama i tragediji u kojoj je njihov trogodišnji sugrađanin izgubio život.

BONUS VIDEO: Poplave u Brusniku, Ivanjica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare