Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nije tajna da je od izbijanja rata u Ukrajini za veliki broj Rusa Srbija postala pravi mali raj. Njihova navala na Beograd dovela je do drastičnog povećanja cena nekretnina, a mnogi Beograđani završili su praktično na ulici. To je i priča Sare Pejić, studentkinje iz Beograda koja je doživela u najmanju ruku neprijatnost kada je stanodavac odlučio da nju i njenu cimerku izbaci iz stana kako bi ga za veliki novac prodao Rusima koji su tražili nekretninu hitno i u strogom centru grada.

Sara ističe da ništa nije ukazivalo da nije ni slutila da će biti izbačena iz stana.

„Živele smo najnormalnije. Stalno smo pričale kako imamo dobar stan na dobroj lokaciji. Živeli smo na Tašmajdanu u dvosobnom stanu za 300 evra“, započinje svoju priču sagovornica Nove.

Sara i njena prijateljica pune dve godine pokušavale su da stanodavca izmole za novu stolariju, s obzirom da je postojeća bila stara i dotrajala.

„I konačno posle dve godine naš stanodavac je ušao u stan kako bi uzeo mere za stolariju. U jednom trenutku bilo mi je čudno kada je krenuo da premerava kuhinju i dnevni boravak“, priča ova studentkinja.

Sara Pejić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pravi šok je usledio kada je čovek koji im je izdavao stan samo izgovorio „Možda ćete morati da ga napustite, uletela mi je neka dobra ponuda od Rusa“, kaže Pejićeva.

Dodaje i da je u prvi mah razumela da će stan napustiti samo dok traju radovi, ali je na kraju shvatila šta se zapravo dogodilo.

„Dao nam je rok od dve nedelje, bila sam potpuna sluđena. U tom trenutku je bio ispitni rok, spremala sam mnogo teške ispite, a morala sam da se bavim selidbom“, kaže Sara.

Sagovornica Nove isitče i da su sa stanodavcem imali potpisan ugovor na samo godinu dana, pa je u trenutku kada ju je gazda „izbacio“ iz stana taj dokument bio nevažeći.

„Sve ovo se dešavalo u avgustu, postojala je mala nada da ipak ne proda stan, ali mi je onda stigla poruka ‘Baćuška ulazi :)’, nije mi bilo dobro“, kaže ova studentkinja.

Na kraju su Sara i njena cimerka, još pre isteka roka od dve nedelje napustie stan.

PROČITAJTE JOŠ

„Ja sam se snašla, pa sam otišla kod drugarice, a onda i uzela drugi stan na Novom Beogradu. Ispao je problem i oko računa, koje je pokrivao naš depozit, ali je na kraju i to rešeno“, kaže sagovornica Nove.

Ističe i da joj je vlasnik stana rekao da su zainteresovani ruski kupci angažovali pet angecija za nekretnine kako bi što pre došli do stana.

Kako podstanari mogu da se zaštite?

Kako je za „Novu“ ranije objasnio procenitelj i sudski veštak Milić Đoković, jedini način da se podstanar zaštiti od naglog povećanja kirije ili bilo kakve druge neprijatnosti te vrste, jeste potpisivanje ugovora

Međutim, on dodaje da je bitno da se ne širi strah među građanima, jer se u proteklih nekoliko meseci pokazalo da Rusi preferiraju centralne beogradske opštine, te ukoliko neko živi van centra, zapravo su male šanse da baš Rusi budu neki od razloga vaših neprijatnosti.

Rusi stanove kupuju za keš i ne pitaju za cenu

Stručnjaci za nekretnine u prethodnom periodu istakli su da je primetna povećana kupovina stana za keš, a najčešći kupci su Rusi.

Razlog leži u tome što je njihova platežna moć daleko bolja od platežne moći naših građana, pa su u mogućnosti da brže i lakše ponude novac za kupovinu nekretnine.

BONUS VIDEO: Katarina Lazarević_ Veća potražnja za stanovima bez centralnog grejanja. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare