Palata Srbija u magli i smogu
Palata Srbija u magli i smogu FOTO: Milan Vukelić / Nova.rs

Protekle noći, a i jutros Beograđani su udisali i udišu izuzetno zagađen vazduh - vazduh koji se vidi. Najrazličitije aplikacije za merenje kvaliteta vazduha to potvrđuju, ali nisu neohodne, pošto o zagađenosti svedoče štipanje za grlo i neprijatan miris.

Da je kvalitet vazduha izuzetno loš pokazuje čak i aplikacija Beoeko, koja funkcioniše na osnovu zvaničnih podataka Zavoda za javno zdravlje Beograd. Vazduh u glavnom gradu je u crvenom.

To znači da je vaše zdravlje ugroženo.

Zagađenje na Novom Beogradu
Zagađenje na Novom Beogradu FOTO: Milan Vukelić / Nova.rs

Na sajtu Beoeko, dostupna su i sledeća objašnjenja i upozorenja. Šta znači kada je vazduh u crvenom?

Uticaj na zdravlje stanovništva:

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Osetljive grupe su sledeće: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuke za ponašanje stanovništva:

– Preporuka za osetljive grupe: Izbegavati naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini. Preusmeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.
– Preporuka za ostale u populaciji: Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Naporne aktivnosti: aktivnosti u spoljnoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.

Na izuzetnu zagađenost vazduha ukazala je i inicijativa Ne davimo Beograd.

U Beogradu je večeras izrazito veliko zagađenje vazduha. Većina mernih stanica pokazuje da je kvalitet vazduha opasan….

Posted by Ne davimo Beograd on Понедељак, 30. новембар 2020.

„U Beogradu je večeras izrazito veliko zagađenje vazduha. Većina mernih stanica pokazuje da je kvalitet vazduha opasan. Instalirajte AirCare aplikaciju (možda je već imate) i u komentarima nam na javite kako je kod vas u kraju. Podsećamo na činjenicu da ni Ministarstvo zaštite životne sredine, ni Vladina radna grupa za rešavanje zagađenja vazduha, ni drugi nadležni državni organi nisu preduzeli niti sproveli nijednu konkretnu meru koja bi vodila smanjenju zagađenja vazduha, već su svi koraci, sprovedeni u ovom domenu, bili namenjeni relativizaciji i umanjenju ovog problema u javnosti“, poručili su iz Ne davimo Beograd.

Ispod ovog posta počele su da nižu fotografije koje pokazuju da nam maske nisku neophodne samo zbog korone – od Borče do Novog Beograda.

Zagađenost ne muči samo Beograđane, pa su na taj problem u svom gradu ukazali i Smederevci i Subotačini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare